Skip to main content

Nicaragua update (006)

17 april 2020

We wonen hier in Toverland, waar de regering van Ortega alle grip op de werkelijkheid heeft verloren. Volgens de regering is 't corona-virus voor homo’s en ander minderwaardig leven - lees 80 procent van de bevolking die zich tegen het regime afzet - en natuurlijk de ‘1%’. “Nicaraguanen zijn een ultra sterk volk en resistenter dan wie dan ook in de wereld”. De vicepresidente riep op tot een “Mars in tijden van Corona” die verschillende keren in Managua werd gelopen door Sandinisten en ambtenaren die anders hun baan zouden verliezen.
Scholen mogen niet dicht, scholieren moeten naar de pier om een cruiseschip te verwelkomen met omhelzingen en de overheid moet gewoon doorwerken, zonder enige bescherming. De enigen die niet hoeven te studeren zijn studenten die openlijk tegen het regime zijn. Die zijn er namelijk afgetrapt en hun studie-curriculum is vernietigd.
Tevens werd recent de “Zoete Nicaraguaanse Zomer met Liefde voor Jou” afgekondigd. Een titel die typisch uit de koker van de vicepresidente komt: grootse plannen ter mobilisering van het nationale toerisme. Om vooral te vergeten dat in april 2018 de pleuris uitbrak en de studenten zich met schooltas en schrift gingen verzetten tegen de doodsescaders van Ortega.

Twee weken verder nu, sinds de eerste dode, oorverdovende stilte op de stranden en straten. Op een handje fanatiekelingen na, blijft iedereen thuis. De grote werkgevers van de belastingvrije zones hebben het personeel naar huis gestuurd, met behoud van inkomen. Mensen laten zich liever informeren door sociale media dan door de staats-televisie. Een mislukte ‘zomer’ dus.
Toen er recent op de Sociale Media bekend werd dat plaguinol mogelijk een goed medicijn zou kunnen wezen, in combinatie met een antibioticum, rarara wat gebeurde er? Het was binnen twee dagen nergens meer te krijgen. Uit de markt gehaald door het regime. Voor eigen gebruik, what else? Nu weet iedereen dat Ortega al jaren kwakkelt, maar om nou de nationale voorraad hidroxicloroquina bij het gepeupel weg te trekken, is wel een erg grote middelvinger. Ook 15 van de 60 in Nicaragua beschikbare beademingsapparaten in beslag nemen voor het presidentieel ‘paleis’ is ook nogal behoorlijk dictatoriaal.

De afgelopen week werd het voor veel artsen te erg. Het niet mogen werken met enige vorm van bescherming was een brug te ver. Helaas voor het regime niet, want de medici konden onder dreiging van een kogel, 't gevang en andere ellende gewoon weer aan het werk. Bek houden!

Daniel Ortega was inmiddels al meer dan een maand van de radar. Geen enkel publiek optreden of ook maar een telefoongesprek. De dame doet het tegenwoordig alleen nog maar via de telefoon, en me dunkt dat zij niet totaal aan het doordraaien is.
Gisteren toch eindelijk is de dictator op tv verschenen, zo’n twintig minuutjes. Over dat de investeringen in kernwapens door de grootmachten, het ontwikkelen van geneesmiddelen in de weg staat, de yankies en nog meer gelul dat het volk al 40 jaar van deze incompetente boer moet horen. Geen woord over thuiswerken, bescherming van de omgeving of wat dan ook.
Maar de man ziet eruit als een wandelend medisch experiment, en zal wel snel weer op de achtergrond verdwijnen, waardoor zijn vrouw defacto de onwettige bestuurder van het land blijft. Immers in de grondwet staat dat de vicepresident niet in de verste verte familie van de president mag zijn. Ach ja, de grondwet, vast iets met grond ofzo.

Wat betreft de aantallen infecties mag de minister niet verder tellen dan tien. Dus de dagelijkse persberichtvoorleestruc is een bizarre optelling van verdwenen patiënten, veranderende leeftijden en namen. Maar niemand weet dus wat er echt gebeurd. En daarmee zijn we toch redelijk uniek in de wereld...

Een dag na de vorige alinea lijkt er logica in het verhaal te komen. De familie van de zieke wordt in de ziekenhuizen niet meer toe gelaten en krijgt te horen: “in behandeling en alles stabiel”, atypische longproblemen. In werkelijkheid liggen er al 60 in de vriezer en zijn er 600 gevallen geconstateerd. Dit verhaal is niet erg lang meer vol te houden. Van de meer dan 200.000 testkits die recent zijn afgeleverd op het vliegveld, worden er per dag nog geen 50 gebruikt….

Nog een paar weken, en we zullen weten wat deze regering het volk heeft aangedaan...

(geschreven door een Nederlandse inlander die al 24 jaar in Nicaragua komt)

Appie
Dapper/ Doorgaan zo, ook al is er nauwelijks iets tegen dit soort idiote regiems te doen. Behalve een staatsgreep dan.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 april 2020
Nicaragua update