Skip to main content

Memories are made of this (001)

01 maart 2017

dinsdag 21 oktober-2014
Het kan geen toeval zijn. De conservatieven onder leiding van Fredrik Reinfeldt en Carl Bildt zijn nog niet op hun ribben gegaan bij de Zweedse parlementsverkiezingen of het gelazer begint weer van voren af aan. Een vage foto van een onderzeeër uit de Nessie-klasse en een niet te controleren mayday voor de kust en het hele Zweedse leger inclusief de vloot laat een formidabele poep ruiken. Want de Russen komen! Tot nog toe geen Rus te bekennen. Laat staan een sub. Erger nog, de legerleiding moest gisteren al toegeven dat ze had gelogen over de plek waar die natte sigaar zou zijn gesignaleerd. Was gedaan om de pers te misleiden. De echte plek was namelijk te heikel om door de dagvodden en de glazen tiet te worden onthuld. Yeah, right. Hoe dit ook zij, de nieuwe “linkse” regering is gewaarschuwd. Netjes anti-Russisch in de pas blijven lopen. Niet? Hoeveel Gladiolen wil je hebben? Desnoods gooien wij er ook een Breivikje tegenaan. Net als bij de buren. Geen probleem.
Even terug naar Ruslandvreter Carl Bildt. De gap van Mikkel Saakashvili en de nazi-kliek in Kiev (1), die binnen deze context al eens tegen een geweldige zeperd is opgelopen. Zat zo. Beginjaren negentig bekleedde vriend Carl het ambt van premier en in die hoedanigheid stuurde hij het Kremlin met de constantheid van een IKEA-klok verontwaardigde missives over de illegale visites van Russische subs aan Zweedse wateren. Tot zijn eigen marine hem na enige tijd uit de droom hielp. De subs waren geen subs. Het waren walvissen !! Zoiets komt nooit meer goed.
Voor nog een leuke moeten we terug naar 12 maart 2000. Toen publiceerden wij het artikel “Klaar voor onder water?”. Aanleiding waren de openbaringen van Caspar Weinberger. In de jaren tachtig minister van Defensie van de regering Reagan/Bush. De “Russische” onderzeeërs waren volgens hem van de NATO. En het ging om oefeningen die de Zweedse marine bij de les moesten houden. Een deel van de Zweedse legerleiding was op de hoogte. Premier Palme niet. Is ie lekker of is ie lekker?
Inmiddels mag er weer gewoon gevaren worden in het gebied waar het Zweedse leger de afgelopen dagen met zoveel poeha en materieel rondramde. Koude oorlog? Weer helemaal terug.

(1) Zie voor Carl vooral de afleveringen 11 en 12 van de serie “Stropdassenleed” dd. 1 en 13 september 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Memories are made of this