Boekenweek (001)

05 april 2017
Hits: 392

dinsdag 22 maart-2011
Afgelopen zondag is in Gainesville Florida een Koranboek verbrand. Het had eerst een kerosinebadje van een uur gehad en vervolgens ging de fik erin. Midden in de kerk van pastor Terry Jones, die vorig jaar nog concurreerde met Bibi Wilders in een 9/11 match om de "wie-schopt-het-hardst-tegen-de ballen-van-de-muslims"-bokaal.
Toen dreigde hij nog een hele berg Koranboeken te verbranden, nu bleef het bij één symbolisch exemplaar. Na een eerlijk "proces" over de vraag of de Koran nou een soort Mein Kampf was of niet. Terry had ook "de muslims" uitgenodigd om te komen discussiëren, maar er was niemand komen opdagen. Wel dertig christenen. Het plafond van de kerk krijgt volgende week een sausje.
Een ander boek, dat een opmerkelijke behandeling kreeg was "Dead Men Risen" van Toby Harnden. De hele eerste editie van 24.000 exemplaren werd door de Britse regering opgekocht en vorige week door smurfen van het Ministerie van Defensie (MoD) ergens in Essex tot pulp vermalen.
Het boek gaat over de vuile en zinloze oorlog die de Britten voerden en voeren in Afbaardistan. Vol sappige details. Zowel over successen als over hopeloze mislukkingen. Aanvankelijk hadden de militaire topsmurfen toestemming gegeven voor de publicatie van het boek. Later kregen ze koudwatervrees en lieten weten dat het mogelijk de levens in gevaar zou kunnen brengen van de jongens en meisjes die momenteel speelkwartier hebben in Helmand. Ze dreigden met alles wat binnen democratische grenzen mogelijk is, maar Harnden's uitgeverij bleek ijzer te hebben gevreten. Dezelfde dag waarop de eerste editie in snippers opging, werd de tweede al op de markt gepletterd. Het schijnt heel aardig te verkopen. Verbranden? Versnipperen? Betere reclame is er niet.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Aantal keren bekeken: 392

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch