Skip to main content

Mabel en de BVD

vrijdag 20 april-2012
Frits Hoekstra heeft een boek gebaard en dat mogen we allemaal weten. De boreling heet "De dienst. De BVD van binnenuit" en bevat de herinneringen van Frits aan zijn carrière als snuffelsmurf. Voordat ie misschien ongenood bezoek krijgt van Sergej Korsakov, een van de Russische aapjeskoetsiers.
Een van de onderwerpen die Frits tussen de twee kaften heeft weten te wurmen heeft betrekking op het onrustige verleden van prinses Mabel van Oranje zu Wisse Smit als BVD-agente. Zij zou volgens onze Frits rond 1993, toen Mabel stage liep bij de VN, door de Dienst zijn aangeworven om aan te pappen met Mo Sacirbey. Een islamitische Bosniër, die in 1967 met zijn gezin naar de VS was geëmigreerd, bij het lieflijke Standard & Poors had gewerkt, op Wall Street wat had gebankierd en in 1992 de eerste Bosnische ambassadeur bij de VN was geworden. In die rol pleitte Mo regelmatig voor het platgooien van de Serven. En dat vond de Dienst van Frits kennelijk interessant genoeg om de prinses van Oranje i.o. voor de rol van Mabel Hari te selecteren. En met succes.
Daarmee kwam het voormalige zeilmeisje van de in Raakweelde opgegroeide Klaas Bruinsma in hoog internationaal vaarwater terecht. Zoals we al eerder bloemrijk beschreven was ze lijfelijk aanwezig toen besloten werd om haar Mo zijn zin te geven en de NATO alles aan gort te laten gooien in het Servische gedeelte van Bosnië Herzogovina. Inclusief burgerdoelen (1). Toch fijn om op terug te kijken. Met dank aan Frits.

1. Zie voor Mabel's woelige carrière in het pre-Friso tijdperk en haar BVD-verleden de serie "Mabel Wisse Smit" op onze Followup-site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen