Nepnieuws (006)

12 maart 2017
Hits: 686

Nepnieuws. Wat doe je er tegen? Nu de de term eenmaal is bedacht, moet er toch iets tegen worden ondernomen. Je trekt dus ten strijde. Hoe doe je dat? Mark Suikerberg schijnt het te weten. In de USSA, waar de term is uitgevonden, is de strijd al in volle gang. In Duitsland heeft Mark samen met gouvernante Merkel de Amadeu Antonio Stiftung te hulp geroepen. Geleid door de voormalige Stasi-agente Annette Kahane, weet deze club precies hoe je moet optreden tegen onwelgevallig nieuws. In Nederland heeft Facebook de hulp ingeroepen van de Universiteit Leiden en nu.nl. Het mooie is dat nu.nl daarmee automatisch een soort keurmerk verwerft. Want wie strijdt tegen nepnieuws kan toch onmogelijk zelf nepnieuws brengen? Nou dan! Bovendien kan het bijkans noodlijdende Sanoma Media, de eigenaresse van nu.nl, best een opsteker gebruiken. Hebben ze zo toch maar mooi hun nieuwssite tot “kwaliteitsmedium” gepromoveerd.
De strijd tegen het nepnieuws in Nederland wordt aangevoerd door de afdeling “Journalistiek en Nieuwe Media” van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. De onversaagde commandanten heten Peter Burger en Alexander Pleijter. Wij waren natuurlijk benieuwd naar deze strijd en het verloop ervan. Hoe herken je bijvoorbeeld de vijand? Waar houdt hij zich schuil? En hoe moet je de vijand uitschakelen als je hem hebt ontdekt? Blijkbaar waren Peter en Alexander veel te druk bezig met de strijd. Kan ook zijn dat ze verdoofd en verblind waren door de explosies en de kruitdamp. Ze gaven in elk geval geen antwoord op een keurige mail met relevante vragen. Gebruik makend van een gevechtspauze werd een nieuwe, keurige mail gestuurd, met aanvullende vragen. Weer geen antwoord. Dus dan maar voor de derde keer een mail naar de beide heren, net als de eerste twee keer naar hun universitaire emailadres en naar ieders blogadres.
Oorverdovende stilte. Hoe zou dat toch komen? Gaat het soms niet zo lekker met die “Nieuwe Media”? Is hun computer misschien gehackt? Heeft de CIA hun smartphone gesaboteerd? Of zouden de Russen de zaak weer in de war sturen?
Het kan natuurlijk ook dat Peter en Alexander de Bassie en Adriaan zijn van het Leidse Academische circus. Dat ze maar wat roepen, wat heen en weer rennen en doen alsof. Of zou dat bericht van de strijd tegen het nepnieuws gewoon ... nepnieuws zijn?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 maart 2017
Aantal keren bekeken: 686

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch