Skip to main content

De bal is vierkant

woensdag 21 september-2011
Er gaat een hardnekkig gerucht, dat in Utrecht zwaar gegokt wordt op de uitslag van wedstrijden van de plaatselijke FC. En erger. Maar dat is nog niks vergeleken met analoge gebeurtenissen in Turkije en Griekenland. Nou zijn de revelaties over het fiksen van voetbalwedstrijden in beide landen al een tijdje onderweg, maar in Griekenland is er nieuw leven in geblazen door de arrestatie van Makis Psomiadis aka Big Mac, de eigenaar van de inmiddels naar de vierde klasse teruggezette club Kavala en oud voorzitter van AEK Athene. Samen met twintig anderen wordt hij ervan beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie, die in zeven landen voetbalwedstrijden naar zijn hand zet door het stieken van scheidsrechters, spelers en clubfunctionarissen.
In 2003 kreeg Mac al eens een zeperd van 12 jaar voor zijn pantalon wegens valsheid in geschrifte, maar omdat ie volgens een rap opgetrommelde dokter aan tbc leed zat hij nog geen week in de petoet. De dokter in kwestie werd later uit zijn functie ontheven en pleegde vervolgens heel bekwaam zelfmoord.
Ook nu lijkt de gevangenschap van Makis niet lang te duren. De normaliter met een hele roedel oortjes omgeven avontuurlijke ondernemer, die graag een Cubaanse zeppelin mag opsteken, hoorde gisteren van de kadi dat het bewijs van het fiksen van wedstrijden onvoldoende was om hem vast te houden. Hij ging nog wel terug naar zijn tijdelijk onderkomen, omdat ie nog 3 tonnetjes schuldig was aan Pietros Fiscussian. Maar als ie die heeft voldaan -en dat zal niet lang op zich laten wachten- mag ie terug naar zijn riante onderkomen en zijn indrukwekkende stoeterij.
Minder riant en indrukwekkend is de financiƫle situatie van de Griekse clubs. Die vertoont sterke gelijkenis met de Akreupolis. Net als de rest van de Griekse economie. Maar daar hebben luitjes als Makis en zijn steenrijke trawanten schijt aan. Die heffen volgende week gewoon weer het glas en zeggen plechtig yamas.
Overigens moet dit toch een alleraardigst onderwerp zijn voor vorstelijk gehonoreerde voetbalvampieren als Johan Derksen en Jack van Gelder. Per slot hebben in het recente verleden prominente Nederlandse trainers als Arie Haan en Henk ten Cate in Griekse dugouts gezeten en is Aad de Mos zelfs een tijdje veldheer geweest van Big Mac's club Kavala. Gefundenes Fressen, oder?

Klik hier om uw reactie toe te voegen