Narkojeb (001)

22 februari 2016
Hits: 502

1979. Een gezellig verjaardagsfeestje deep in the heart of Texas ten huize van David C. Cobb. Een zakenbef en zoon van een Houston Chronicle uitgever. Een van de aanwezigen was Kathy Farenthold. Net gescheiden van Dudley Farenthold, zoon van een prominente Texaanse uit de Democratische partij. Het was een voortkabbelende party tot ene Dan Rather binnenviel. Een journalist die zijn carrière was begonnen bij de Chronicle. En de party kreeg een formidabele boost.
Dan: “Je gelooft nooit wat er net is gebeurd. Dudley, John Connally jr. (1) en Jeb Bush zijn net opgepakt door de HPD [Houston Police Department,red.]. Ze hadden cocaine bij zich en worden in staat van beschuldiging gesteld”. Op de vraag of dat morgen in de krant kwam antwoordde Dan “No way”. Toen zijn collega bij de Chronicle na een tip van de HPD alle registers opentrok doken uit het niets ineens allerlei smurfen op en kreeg ie een golf aan anonieme bedreigingen te verwerken via de telefoon. De drie deftige boeven werden op vrije voeten gesteld en de arrestatie had nooit plaats gevonden.
Terug naar de party. Dan vroeg aan Kathy of haar scheiding van Dudley iets met coke te maken had. Kathy bevestigde dat. Dudley snoof als een harddraver en door zijn connectie met de Bush-brothers werd dat alleen maar erger. Het summum vormden de trips die Dudley en zijn hoge gabbers maakten naar het Panama van Manuel Noriega om coke op te halen in koffers, die als diplomatieke vracht naar Texas werden getransporteerd. Kathy trok dat niet en pulkte de stekker uit haar huwelijk met Dudley.
Niet veel later werd de vader van de Bush Brothers, George H.W., tot vice-president verheven en werd hij de motor voor de ruim met coke bestoven Iran-Contra affaire, met als draaischijf Panama. De boom viel dus niet ver van de appels. Toen George H.W. het presidentschap van Ronnie Reagan overnam startte hij meteen “Operation Just Cause”. Een operatie om Noriega naar binnen te trekken. Die wist teveel van de Bush Brothers en hun vader. De Panamese leider ging in 1992 voor veertig jaar een Amerikaanse bak in wegens het runnen van een wasstraat en de welige handel in snuifmiddelen. Later genereus teruggebracht tot dertig jaar. Zo gaat dat bij onze bondgenoten aan de overkant van de plas. En omdat wij zulke brave volgelingen zijn nemen we aan dat dit soort strapatsen ook hier achter de pier al een tijdje zijn ingeburgerd.
Hadden deze intrigerende gebeurtenissen enige invloed op de politieke carrière van Jeb? Niet echt.
Tussen 1999 en 2007 was hij gouverneur van Florida. De staat waar tijdens zijn gouverneurschap Mohammed Atta zijn vlieglessen nam bij Huffmann Aviation. Een firma die naar later bleek ferm betrokken was bij talloze cokevluchten. Maar daar had Jeb uiteraard geen weet van. Kan zo'n Brother nog president worden? Waarom niet? Met zo'n familie moet het een keer lukken.

(1) De zoon van voormalig gouverneur van Texas John Connally.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 februari 2016
Aantal keren bekeken: 502

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch