Skip to main content

Lont in 't Kruitvat (002)

08 april 2017
Hits: 388

dinsdag 3 november-2009
De krakers van kraakgroep de Lont in 't Kruitvat moeten vandaag (dinsdag, voor 12.00 uur) het pand verlaten op grond van brandveiligheid. Dat heeft de gemeente ze gistermiddag opgedragen.
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft aangeboden om dinsdagmiddag met de krakers om de tafel te gaan zitten, zonder daarbij het ultimatum in te trekken. De krakers hebben aangegeven graag met de gemeente te willen spreken, maar het pand niet te willen verlaten zonder de garantie dat het pand brandveilig en bewoonbaar gemaakt wordt. Ze willen dat er weer een opgang komt naar het woongedeelte, en dat de woning weer toegevoegd gaat worden aan het Bossche woonbestand.
Volgens de krakers staat wonen boven het eigendomsrecht. De gemeente Den Bosch laakt haar taken als toezichthouder op de woonmarkt, terwijl ze wel de middelen heeft om de schrijnende leegstand aan te pakken. Daarom weigeren de krakers te vertrekken tot de gemeente haar taken op het gebied van sociale huisvesting serieus uitvoert.
Ze vinden het waanzinnig dat vanwege twee extra meter winkelruimte de opgang naar 500 vierkante meter aan woonruimte moet verdwijnen. Dit is niet alleen het geval bij het Kruidvat, maar bij vele winkels en bovenwoningen. Commercie gaat boven wonen, en de krakers vinden dat dit de stad slechter maakt. Ze willen woningen boven winkels in plaats van winkelen boven wonen.
Uit gesprekken met buurtbewoners blijkt dat weinig van de woonruimten aan de brandveiligheidseisen voldoen. Zo is er zelden sprake van een nooduitgang, of een andere manier om te vluchten. Ze vragen zich af of de gemeente deze woningen dan ook gaat ontruimen.

(Overigens zijn er in het afgelopen weekend meer dan 20 woningen in heel het land toegevoegd aan het woningbestand door ze te kraken - zie kraakactiedagen)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Lont in 't Kruitvat