Abu Ghraib (001)

woensdag 12 mei-2004
Op 11 mei 2004 werd generaal Taguba, de auteur van het onderzoeksrapport naar de behandeling van Iraakse gevangen in de Abu Ghraib gevangenis, verhoord door het Armed Services Committee van de Amerikaanse Senaat. Life te zien op BBC World en CNN.
Uit het rapport en het verhoor van de generaal bleek overduidelijk dat niet alleen militairen betrokken waren bij de verhoren, maar ook andere overheidsdiensten; “US civilian contractor personnel” (amerikaanse huurlingen), “local contractors" (irakese huurlingen) en “third country nationals” (Tja, welk land zou dit zijn?). Verder bleek volgens Taguba dat enkele van de tolken in de gevangenis tot de “thirdcountry nationals” behoorden. Eén van hen was betrokken bij de inmiddels beruchte “verhoren” met een hond. De enige tolk die in het rapport met naam en toenaam genoemd wordt is John Israel, in dienst van de Titan Corp. Opvallend is dat de heer Israel niet blijkt te beschikken over een amerikaanse "security clearance".
Voorts verklaart Taguba dat twee “contractors” direct of indirect verantwoordelijk zijn voor de misstanden, zij zouden echter geen militairen zijn. Klip en klaar stelt Taguba dat de militaire staf van de gevangenis niet alleen “beïnvloed” werd door die contractors, maar dat deze contractors feitelijk de leiding over de verhoren hadden. Ook kwam aan de orde wie er verantwoordelijk geweest was voor de opleiding van de amerikaanse huurlingen. Nu is het een publiek geheim dat adviseurs uit Israel betrokken zijn bij het “tijdelijke” Amerikaanse bestuur van Irak. Ook is het bepaald geen geheim welke ondervragingsmethoden de Mossad gebruikt.
Een andere naam die in dit verband opdook is die van Steven Stefanowicz, een 34-jarige voormalige reservist van de Amerikaanse marine, die via een carrièremove nu ondervrager is. De vermoedelijke naam van zijn werkgever is CACI International, maar er gaan geruchten dat de CIA dergelijke taken heeft afgestoten, zoals dat in management termen heet: outsourcing. Steven verklaarde eind 2001 aan zijn vrienden dat hij ging werken voor de CIA. Volgens de Washington Post heeft hij een groot deel van 2002 doorgebracht in Muscat en Oman als “intelligence specialist 3rd class”. Hij zou in september 2003 de militaire dienst verlaten hebben en zijn gaan werken voor CACI.
Taguba stelt dat Stefanowicz toestond, respectievelijk instructies gaf dat de niet in verhoortechnieken getrainde militaire politie, zodanige condities creëerde dat ondervragingen “vergemakkelijkt werden”. En wat dat betekent is op de video’s en foto’s zichtbaar.
Inmiddels heeft de heer Israel Irak verlaten en is de heer Stefanowicz in afwachting van verder onderzoek met verlof is gestuurd. Maar ja, bekend is inmiddels wat voor iemand Stefanowicz is, van John Israel is niks bekend. En ... die is gevlogen.

Abu Ghraib

  • Hits: 401
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch