Skip to main content

Gekef over de JSF (005)

08 april 2017

woensdag 18 september-2013
Over de dooien niks dan goeds. En zeker in deze context. We hadden vanmorgen nog niet onze ogen los of we werden door een trouwe lezer geattendeerd op een historisch mootje interview. Uit het Parool nog wel, maar soms moet je over de makreel heen stappen. We gaan terug naar 6 januari 2003. Willem Oltmans zaliger in gesprek met een nieuwsjager over de manier waarop de toen al ruim en breed aan de andere zijde verblijvende Pim Fortuyn op andere gedachten was gebracht over de aanschaf van de JSF. Komt ie:

Oltmans: “Volgens De Booij [Tom?] had de ambassadeur Pim al een heel eind omgeturnd. Pim zei tegen mij iets heel anders, maar goed, die is er niet meer. Waar het om gaat is dat Sobel in een interview met NRC Handelsblad ontkent dat hij met Pim over dat vliegtuig heeft gesproken. Toen ik dat las, dacht ik: de vent liegt. De vraag is: waarom liegt de Amerikaanse ambassadeur?”

Nieuwsjager: “Ja, waarom?”

Oltmans: “Om daar achter te komen heb ik een fax gestuurd naar meneer Sobel. Waarom liegt u? Why do you lie?”

Nieuwsjager: “En wat zei meneer Sobel?”

Oltmans: “Nadat ik die fax had gestuurd, werd ik gebeld door een man uit Huizen. Die noemde zijn naam en telefoonnummer. “U kunt bij de politie navragen wie ik ben, want ik ben zeer bekend. Ik wil u wel waarschuwen dat als u doorgaat de Amerikaanse ambassadeur te bestoken met faxen”- nou had ik één fax gestuurd - “en u zou naar Amerika gaan, dan komt u in een psychiatrische kliniek”. Letterlijk zei hij dat. “En als u hier blijft, dan zou ik maar uitkijken, want dan krijgt u een kogel”. Nou, daar ben ik wel van geschrokken. Het is de eerste keer dat ik die beurt krijg, hè”.

Een interessant stukje moderne geschiedenis, dat de vraag oproept of dit soort grappen ook een rol heeft gespeeld bij het definitieve besluit van eergisteren om de doodskisten van JSF aan te schaffen.
Hebben dwarsliggers bij met name de Partij van de Arbeid misschien ook een telefoontje uit Huizen gekregen of erger nog, een gun tegen hun blindedarm. Dat laatste zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat een Kamerlid dat overkomt. Wie die Gooise meneer was? We hebben een sterk vermoeden. En als u ons regelmatig leest weet u wie we bedoelen. Leuk land hebben wij hè? Net Chicago. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Gekef over de JSF