Wildlife in Zuid-Afrika (008)

zondag 7 januari-2007
Even een flying sidekick in deze serie over de internationale contacten van de Servische firma Alvema. Een handelsvehikel van de door Fredje Teeven genereus naar Belgrado teruggezonden rakker Joca Jocic. Gaat over de eerder genoemde Hamilton Bank in Miami, die als financieel tussenstation fungeerde voor een zondvloed aan ondeugende transacties tot de Feds in 2002 de stop eruit trokken. Officieel omdat er aan het eind van de vorige eeuw flink was geploegd in de boeken, waardoor een verlies van tientallen meloenen werd weggestreken. Maar ja, je moet ergens beginnen niet waar.
Hoe dan ook, dat ploegen en andere vormen van inventief bankieren had plaatsgevonden onder de verantwoordelijkheid van de president annex directeur van de Hamilton, de Cubaanse refugié Eduardo Masferrer. Boeiende gozer, die Eduardo. Nam in 1959 samen met zijn hele familie de benen naar Florida toen Fidel Castro andere plannen met Cuba bleek te hebben dan voorganger Batista en amici als Meyer Lanski en Santo Trafficante. Inclusief neef Rolando, die met een jacht en minimaal tien meloen gejatte dollars in Amerika arriveerde. Neef Rolando was oorspronkelijk een linkse radicaal die in de jaren dertig in Spanje meevocht in de Abraham Lincoln Brigade om Franco buiten de deur te houden. In de jaren vijftig kreeg hij blijkbaar andere inzichten en verdedigde met zijn guerillaorganisatie Los Tigres de belangen van president Batista.
Na zijn vlucht naar de overkant was Rolando actief bij het financieren van ettelijke pogingen om samen met luitjes van de CIA, grimmige ex-landgenoten als Luis Posada Carilles en Guillermo Novo en de Amerikaanse mafia die verrekte baardaap in Havana uit het zadel te wurmen. De poen die daarvoor nodig was genereerde neef Rolando zoals gebruikelijk in die kringen uit de smokkel van roesmiddelen, wapens en homo sapiens. Maar ergens moet hij bij al die subversieve activiteiten op een paar verkeerde tenen hebben gestaan, want in oktober 1975 ging hij samen met zijn auto de lucht in door een ontploffend ladinkje dynamiet. Na terugkeer bleek hij te zijn overleden.
Hoe anders leek de carrière van Eduardo te verlopen. Hij bezocht een aantal keurige universiteiten en bekwaamde zich daarna in het heen en weer schuiven van geld binnen verschillende bancaire instellingen. Hij bleek daar talent voor te hebben en schopte het uiteindelijk tot hoogste baas van de Midden-Amerikaanse gigant Banistmo. Daarna stapte hij om de een of andere duistere reden over naar de Hamilton Bank en werd directeur van het filiaal in Panama. In de tweede helft van de jaren negentig kocht hij een meerderheidsaandeel van de bank waarvoor hij in touw was en verhuisde vervolgens naar Miami. Vanaf dat moment namen de merkwaardige deposito’s van allerlei Latijns-Amerikaanse machthebbers en ongedekte leningen aan allerlei twijfelachtige firma’s in landen als Guatemala, Ecuador, El Salvador en Panama een grote vlucht. Dat leverde Eduardo uiteraard naast een container sympathie zonder twijfel ook financiële douceurtjes op in die landen. Met name in Panama verwierf hij in hoge politieke kringen vrienden voor het leven, onder wie president Mireya Moscoso de Arias. Dezelfde Mireya die in augustus 2004 zoveel rumor in de Panamese casa veroorzaakte. Toen schonk zij namelijk Luis Posada Carilles, Guillermo Novo en nog een paar andere ouwe jongens van de gestampte Rolando-pot gratie nadat zij voor langere tijd in de kerker waren geworpen wegens het plannen van de zoveelste bomaanslag op Fidel.
Full circle zou je zeggen, hoewel Eduardo toen al lang en breed zijn bank kwijt was en in gevecht was met de Amerikaanse Justitie om buiten de petoet te blijven. Een gevecht dat hij overigens zwaar dreigt te verliezen. Een jury heeft hem namelijk voorjaar 2006 al schuldig bevonden en hij kan in principe voor 300 jaar achter het gaas belanden. Maar gezien de historische banden van de Bushes en hun slippendragers met de leden van de Cubaanse clan in Florida zal dat wel een onsje minder worden.
Of Joca cq. Fredje daar allemaal weet van hebben (gehad) valt moeilijk aan te nemen. Die hebben op zeker wel iets anders aan hun hoofd dan een vrolijk stukje historie.

Wildlife in Zuid-Afrika

  • Hits: 281
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch