Skip to main content

Nulnullen voor nul aan de kant (001)

09 april 2017

donderdag 21 februari-2013
Al een paar weken worden we verblijd met berichten over de Israëlische geheimsmurf Ben Zygier, die in augustus 2010 zelfmoord zou hebben gepleegd na maandenlang een dieet van magere kibbesoep met een matze te hebben ondergaan in een historische kruipruimte.
Ben was daar terechtgekomen toen hij in 2009 in het snotje viel bij nulnullen in zijn thuisland Australië door met zijn paspoort te klaverjassen. Nou kan je als je mal genoeg bent elk jaar je naam daar laten veranderen, maar kennelijk was er iets met Ben dat het licht bij zijn geheime Australische collega's op oranje zette. Zygier werkte met twee andere Australisch-Joodse snuffelexperts bij een Europese onderneming in communicatie-apparatuur met een Midden-Oostelijk filiaal. Israëliërs komen normaliter landen als Syrië, Libanon en Iran niet binnen, maar Ben en zijn makkers kregen als Australiërs een warme knuffel. Open deur dus voor de Mossad.
Toen Ben's cover op de tocht kwam te staan en hij een paar indringende gesprekken had gehad met jongens van Asio (1), trok hij aan zijn stutten en naar Israël. Meestal ben je in dat soort gevallen dan al de sjaak. Maar tot overmaat van ramp werd Ben daar in februari 2010 telefonisch benaderd door een Australische onderzoekjournalist, die blijkbaar gebruikmaakte van een Asio-lekkage. Ben ontkende wanhopig een nulnul van de Mossad te zijn en als communicatienerd in buurlanden van Israël te hebben geopereerd. Laat staan dat ie lid was geweest van het Australische Mossad-team dat begin dat jaar in Dubai ene Mahmoud al-Mabhouh hemelwaarts had gestuurd, omdat ie wapens voor Hamas verzamelde. Ben kon het definitief schudden. Hij werd opgehaald en kreeg een Vanunutje (2). Zonder twijfel werd hij stevig gegrilld in de maanden die volgden. Tot hij aan de vooravond van zijn strafproces zelfmoord pleegde. Of werd gezelfmoord. Dat kan ook.
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk kwam Zygier's dood kortgeleden toch met veel hoempapa aan de oppervlakte. Hoe anders ging het met de Zwitser Claude Covassi. Na de schoolbanken en een afgebroken studie kwam hij begin deze eeuw op Ibiza in de scene terecht. Importeerde een paar jaar amvitamientjes en hield de speurneuzen van de lokale prinsemarij op afstand door ze af en toe een tip in hun gleuf te bezorgen. Daarna kwam zijn carrière aan de “goede” kant pas lekker op gang.
Claude ging als undercover aan de slag voor de Zwitserse drugsbestrijders en trok langs die weg een paar Afrikaanse dealers naar binnen.
Niet lang daarna werd het nog serieuzer. De grote smurf van de Zwitserse nulnullenbrigade verzocht hem als koekoek te fungeren binnen het baardenwereldje van Genève en met name imam Hami Ramadan erbij te naaien als financier van Al Schijthuis en de man achter een nog te plegen terroristische aanslag. Om het Zwitserse publiek rijp te maken voor strenge maatregelen op het gebied van de nationale veiligheid en meer van dat onheilsgelul. Dat lukte voor geen strekkende meter en ook pogingen om in het Midden-Oosten luitjes uit Ramadan's bloedgroep aan te zetten tot iets ernstigs gingen de grondmist in.
Claude raakte er meer en meer van overtuigd dat onder Ramadan's vleugels in Genève geen foute baarden huisden. En liet dat aan zijn grote smurf weten. Maakte blijkbaar geen flaus aus, want na zijn rapportage stonden zijn collega's nog driftig iedereen te fotograferen die bij Ramadan in- en uitliepen. Dat schoot bij vriend Claude verkeerd en hij zette de sluis open bij een paar dagvodden.
Revelatie na revelatie volgde en uiteraard nam de voormalige koekoek de benen. Eerst naar Spanje, daarna naar Egypte. Er kwam een parlementaire enquête over de kwestie op gang en voorjaar 2007 werd de zaak gesust.
Het werd weer stil rond Claude. Maar het bloed kruipt zelfs de trap op. Hij zette een site op met tegennieuws over de ellendige gebeurtenissen in de mohammedaanse wereld en gaf survival lessen. Maar zelf overleefde hij zijn schemeractiviteiten niet. De laatste twee jaar was hij bezig de drugs-connectie van de PJAK en de KLA te ontrafelen. Respectievelijk een door de USSA gesponsorde Koerdische groepering die in Iran al jarenlang gewapende eilie veroorzaakt en het door de NATO in het zadel geholpen Kosovaarse “bevrijdingsleger”. Hij stond op het punt zijn bevindingen in de openbaarheid te smakken toen hij ineens thuis overleed aan een odeetje coke. Volgens de Zwitserse smurfen pleegde hij zelfmoord. Of werd hij gezelfmoord. Dat kan ook.

Wie roept daar dat nulnul een romantisch beroep is? Rapido naar de shrink.

(1) Naam van de Australische geheimsmurfenorganisatie.
(2) Voor Mordechai Vanunu verwijzen wij naar onze voortreffelijke zoekmachine.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Nulnullen voor nul aan de kant