Skip to main content

De AIVD en de AWBZ

donderdag 12 september-2013
Gisteren liepen een stel “experts” op het gebied van geheimschrijven in Den Haag te hoopje om te protesteren tegen de bezuinigingen die de zelfs al zuinigjes met scheerschuim omspringende Ronnie Plasterk in petto heeft voor de AIVD. De snuffeldienst zou daarmee stevig worden geamputeerd en veroordeeld zijn tot een invalidenkarretje en mantelzorg.
Wie waren die experts? Allereerst het baasje van de Haagse denktank Clingendael, dat in de jongste oudheid nog wel eens flink uitpakte in Vrij Nederland, maar tegenswoordig netjes in de pas loopt en met enige regelmaat mak zit te mekkeren bij Nieuwsuur. Verder een hoogleraar, een beveiliger van onze cyber, een talking head van the Hague Centre for Strategic Studies (1) en Ben Bot. Hè, Ben Bot? Ja, Ben Bot. De oud-minister van Buitenlandse Zaken, die zich al geruime tijd onledig houdt met lobbiën om zijn boterham bedekt te houden(2). Nou zal Bennie op snuffelgebied in de loop van zijn carrière best wel de nodige kennis hebben opgedaan. Al was het alleen maar omdat zijn broer Theo altijd een geheimschrijver pur sang is geweest.
Brengt ons bij de vraag waarom Theo niet is uitgenodigd in plaats van Ben en andere zijbeuken. Dan hoor je het eens uit de bek van het paard. Ex-toppertje bij het OM, ex-toppertje op het ministerie van Justitie, hervormer van de BVD, subhoofd van de AIVD, subcoördinator van terrorismebestrijding en veiligheidsvoorzieningen en begrafenisondernemer (3). Mijn Ronnie wat wil je nog meer? In plaats daarvan wat tweede garnituur, die met voorspelbare platitudes komt aankakken waarmee onze kleine baardmans van Binnenlandse Zaken zijn facie kan afvegen als ie besluit om zich toch maar weer eens te gaan scheren. Gemiste kans. Op naar de AWBZ.

(1) Met klantjes van Siemens tot het Oostenrijkse leger en van Eneco tot de Nederlandse Aardappel Organisatie.
(2) Met klantjes van MAX tot Metterwoon en van Pokerstars tot... Clingendael.
3 ) Bezoek voor dit interessante aspect uit Theo's carrière de serie “Van Estoril naar Zandvoort”. Begrijpt u meteen wat beter waarom er niet gekort mag worden op het budget van de AIVD.

Klik hier om uw reactie toe te voegen