Al het kwaaie komt van boven (001)

donderdag 18 maart-2010
Nieuwe eilie, oud verhaal. In 1952, toen geluk nog gewoon was, verscheen het akelige bericht dat sommige vrachtjes die Amerikaanse bommenwerpers boven Noord-Korea eruit kieperden biologische rotzooi bevatten. En die zou onder de burgerbevolking lieflijke ziektes als tyfus, builenpest en cholera hebben verspreid. Werd stijf ontkend. Communistische propaganda. Maar onlangs werd het verhaal desgevraagd niet ontkend door een van de betrokken Amerikaanse vliegers.
Daarmee zouden ze overigens in de voetsporen zijn getreden van Japanse collega's die in 1940 ook al ziektebommen had losgelaten op Chinese doelen. In de jaren daarna experimenteerde de Japanse Unit 731 vrolijk verder en spoot gevangenen in met allerlei bio-chemische ellende om uit te vogelen hoe ze zouden reageren. Je zou verwachten dat deze wetenschappers na de oorlog een spuitje van eigen deeg kregen. Niet dus. Ze werden geknuffeld door de Amerikanski's. Want het communistische spook moest bestreden worden. Desnoods met onconventionele middelen. En met een paar atoombommen gooien op burgerdoelen is misschien wel leuk, maar je kan niet aan de gang blijven. Alleen daarom al hoeft het verhaal rond het gebruik van ziektebommen boven Noord-Korea geen canard à l' orange te zijn. Of communistische propaganda.
Waarom komt zo'n verhaal uit de oude doos ineens weer aan de oppervlakte? Mogelijk naar aanleiding van het bericht dat de CIA in diezelfde tijd een wolkje LSD zou hebben laten waaien boven de Franse vlek Pont Saint-Esprit. Sommige inwoners dachten inderdaad dat de Heilige Geest was nedergedaald, anderen zagen de bakker voor Satan aan. De hele histoire werd door Langley meteen stijf ontkend. Feit is wel dat de Company nog jaren en jaren verder rommelde met LSD en aanverwante delicatessen onder de vlag van het programma MK Ultra.
Rond het gooien van hemelse gerechten werd na de beginjaren vijftig wat stil. Maar tussen 1962 en 1971 volgde een indrukwekende revival met het strooien van Agent Orange en naaste familieleden boven Vietnam. Maar goed, allemaal verleden tijd. Wat? Fosforbommen? Depleted uranium? Niet zeiken.

Al het kwaaie komt van boven

  • Hits: 355
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch