Skip to main content

Lolbroek (002)

08 april 2017

dinsdag 19 augustus-2008
We hebben het hier al eens eerder gehad over de deal tussen de recentelijk naar Scheveningen verhuisde Bosnische alternatieve geneesheer Radovan Karadzic en ex-vredesonderhandelaar Richard Holbrooke. Was in 1996 vastgelegd in een door beide grappenmakers ondertekend document. Stond in dat Karadzic zich uit het polletieke leven zou terugtrekken. Stond tegenover: zes ton dollar, een huis aan de Raznicistraat en hij ging niet naar de gevangenis. Een soort monopoly, maar wel met aangepaste spelregels. Dat document werd zoals gezeid gepubliceerd door onze Kroatische collega Domagoj Margetic.
En wanneer en waar had vriend Domagoj dat verworven? Begin 2007, tijdens zijn detentie van drie maanden in Scheveningen wegens "contempt of court". Hij zou het hebben gekregen van een hooggeplaatste medewerker van toenmalig aanklaagster Carla del Ponte, die zich persoonlijk met snuffelactiviteiten had beziggehouden. Aldus Domagoj.
Nou iets leuks. Florence Hartmann, de perscheffin van Carla, heeft inmiddels verklaard dat de VS, Engeland en Frankrijk de aanhouding van Karadzic herhaaldelijk hebben voorkomen. "De ene keer lag Chirac dwars en de andere keer zag Clinton het weer niet zitten". Aldus Florence. En die kan het weten.
Florence: "Nu Karadzic eindelijk is gearresteerd kan hij heel veel vertellen over de geheime afspraken. Ook die tot de val van Srbrenica hebben geleid. Dat is een groot risico voor de westerse geallieerden. Want tot nu toe zijn er geen doorslaggevende bewijzen dat de westerse landen Srbrenica aan de Serven hebben overgedragen ten faveure van het vredesproces".
En: "Toen Munibabic, de chef van de Bosnische geheimedienst, Karadzic op het spoor kwam, zorgde de internationale toezichthouder Ashdown ervoor dat ie werd ontslagen".
Dat kan nog effe lekker worden als het proces tegen Karadzic van start gaat. Tenzij hij op een onbewaakt ogenblik verkeerde medicijnen slikt. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017