Fraude en corruptie (002)

24 maart 2017
Hits: 393

maandag 13 februari-2006
Philip Herbert Bloom was zakenman en hij zag wel wat in Irak. Opkomende markt en meer van dat moois. Maar vooral omdat er veel geld te halen viel, zonder veel tegenprestaties. Om zijn zakenpartners te kunnen ontvangen huurde hij een villa in Baghdad. Die stelde hij - met een aantal dames - ter beschikking van zijn potentiële zakenpartners. Dat leverde hem geen windeieren op, tenminste 8,6 miljoen dollar via Robert Stein Jr. In ruil daarvoor zou Bloom zorgdragen voor de bouw van een politie-academie, een bibliotheek en een centrum waar de Irakezen de “democratie” zou worden geleerd. Zoals gebruikelijk stegen de kosten van de bouw van de politie-academie, die kostte uiteindelijk pakweg 7.3 miljoen dollars.
Onderzoek heeft uitgewezen dat die bouwwerkzaamheden of maar zozo of helemaal niet hadden plaatsgevonden. Ook kwam boven water dat betalingen aan de corrupte ambtenaren van de Coalition Provisional Authority via banken in Roemenië, Nederland en Zwitserland verliepen.
Bloom was geen nieuwtje op het gebied van zaken doen via omkoperij, want hij had zijn sporen verdiend in een a.s. EU-land, Roemenië. Sinds begin jaren negentig is hij adviseur van de Roemeense regering op het gebied van privatisering. Bovendien verzorgde hij de financiering van allerlei projecten in Roemenië.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017
Aantal keren bekeken: 393
Fraude en corruptie

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch