Skip to main content

Wildlife in Zuid-Afrika (005)

31 maart 2017
Hits: 386

vrijdag 29 december-2006
In de vorige aflevering maakten wij melding van de verbinding tussen de avontuurlijke onderneming van Joca Jocic en die van de vorig jaar op slordige wijze naar hoger sferen geholpen Zuidafrikaanse diamantmogul Brett Kebble, via de van tijd tot tijd in Antwerpen verblijvende duisterling Jenö Grosz. Aan Servische zijde was in die handelsrelatie een hoofdrol weggelegd voor de in Belgrado gevestigde firma Alvema die bij tijdelijke afwezigheid van Joca onder leiding stond van diens familielid Aleksandar Miljevic. Het assortiment beperkte zich niet tot diamanten, maar bestond ook uit roesmiddelen en wapens waarbij in veel gevallen containers met sigaretten als cover dienden en de Zuidafrikaanse connectie als tussenstation.
Voor de aankoop van die sigaretten werd in de jaren negentig ondermeer de firma Parcom Trading Incorporated, 7445 NW 12th Street in Miami (Florida) gepraaid, waar ene John B. Alexander aan het roer stond. En laat die club voor haar financiële besognes nou net gebruik maken van de eveneens vanuit Miami opererende Hamilton Bank. Een bancaire dwerg die net als Jocic’ handelsonderneming Alvema ook over een filiaal in Panama beschikte. Zult u misschien zeggen “Ja, en?”, maar analyse this.
Bij een controle constateerde een stel federale staatssnuffelaars dat alleen al in het jaar 2000 zo’n 2 miljard dollar in verzegelde zakken bij de Hamilton arriveerde en als deposito in de boeken werd bijgeschreven op naam van allerlei Latijns-Amerikaanse machthebbers en gebroed van zo mogelijk nog twijfelachtiger allooi. Verder troffen ze een flink aantal leningen aan waarvan je op je Florida’se klompen kon aanvoelen dat die nooit zouden worden terugbetaald en snoven ze een penetrante waslucht op. Reden genoeg om begin 2002 de deuren dicht te timmeren. Maar wel zachtjes om niet dezelfde sores te krijgen als indertijd met de BCCI of de Nugan Hand Bank. De ene helft van de Hamilton kwam onder toezicht van de Federal Deposit Insurance Corporation, de andere helft werd overgedragen aan de goede zorgen van de Israel Discount Bank.
Pas begin 2006 verschenen er berichten dat de Hamilton Bank naar alle waarschijnlijkheid een frontstore was geweest van de CIA en de Mossad en dat de poen die er een sopje had gekregen naar alle waarschijnlijkheid gerelateerd was aan de handel in drugs en wapens.
En daarmee zijn we thuis. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Wildlife in Zuid-Afrika