De bomen en het bos (008)

dinsdag 13 december-2005
“Groen Invest Nederland is een echte Nederlandse organisatie, transparant. Direct aanspreekbaar en gehouden aan de Nederlandse wetgeving. De betaling van de deelnames verloopt via de notaris. De volumegarantie van Groen Invest Nederland legt een solide basis voor een eersteklas rendement op uw investering”.
Aldus de Sirene-roep voor groenbeleggers van GIN op de eigen website. Leuk, maar het hardhouten bedrijf is sinds 2000 in handen van FAM II BV waar de F.A.M. (Frans) van der Heijden de Robinia zwaait. En da’s een Belg. Uit een Kempense familie die zich al jaren bezighoudt met kartonnen en polystereen-verpakkingen. Hm? Polystereen? Milieu? Nou niet gaan zeuren van zie je wel die Belgen, want de oh zo milieubezorgde groenzoeterclub Terra Vitalis heeft zich via een U-bocht verbonden met de wereld van de supersnelle bolides, pitsteefjes en olievlekken. En dat zijn volbloed Nederlanders en daar piept ook geen mens over (1).
Zeker is in ieder geval wel dat Franske met zijn GIN niet puur gefocust is op het toedienen van Pokon of een gezegend product van Melchemie om zijn boompjes fatsoenlijk door hun adolescentie te wurmen. Zo is de grote trots van GIN een mega-bewaarplaats van papieren dossiers voor banken en verzekeraars. En daar fluiten geen vogels.
Dan is er nog iets anders. Daarvoor gaan we over naar onze Friese correspondent Knilles, die ons het volgende mailtje stuurde, gericht aan de GIN-beleggers:

“Een berichtje van uw bomenscout. Staat een mooi plaatje op de site van GIN met bijschrift: ‘swerelds grootste zonnecelcentrale in Leipzig gebouwd door GIN. En ik maar denken dat jullie centjes in de bomen gestopt hebben (velen slechts in de kapopbrengst, als die er ooit komt. Maar ja, dan moet je maar goed lezen voor je je poot ergens onder zet).
Dus ik het fietsje uit het hok gehaald, want dat wil ik wel eens zien. “Waar ga je heen?”, zegt mijn vrouw. “Naar Leipzig, zonnecel-centrale bekijken!”. Zij weer: “Dan is het goed. Als je maar geen sigaretten gaat halen, want dat soort mannen komt nooit meer terug”.
Mijn vrouw heeft een goede kijk op rendementen: ik weg, geld weg. En ze smeerde wat boterhammetjes voor onderweg. Dus ik naar Leipzig om jullie rendement uit stroom van dichtbij te bekijken. En ja hoor, daar staat ie. Gebouwd door ... Shell. Nou niet bepaald bekend door Umweltfreundlichkeit. Naar het schijnt liggen de panelen op 35.000 Robinia palen. Van de plantages uit Nederland? Of van aankoop van Chinese stokjes met de centjes van de participanten? We blijven graven tot de onderste wortel boven is en wellicht moeten we daarna het fenomeen beleggen in bomen maar met wortel en tak uitroeien
”.

Als je helemaal naar Leipzig fietst voor het goeie doel, moet je uit het goeie hout gesneden zijn. Wij verwachten daarom nog het nodige uit het schaarsbeboste noorden. Stay tuned.

1. Zie de afleveringen 179, 180, 188 tot en met 190 van de roemruchte serie Octopussy op onze Followupsite.

De bomen en het bos

  • Hits: 332
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch