Skip to main content

Maakt Zelensky een einde aan de oorlog in Oekraïne? (002)

26 maart 2020

De comfortabele meerderheid van Zelensky's 'Dienaar van het volk'-partij in het Oekraïnse parlement (254 zetels) heeft hem de mogelijkheid gegeven dingen te doen die in het land door de rechtse krachten worden verafschuwd: directe onderhandelingen beginnen met de Donbass-rebellen. Het instellen van een 'gemengde commissie' van Kiev en de opstandige Republieken, met waarnemers uit Frankrijk, Duitsland en Rusland, heeft binnen Zelensky's partij tot woede geleid bij extremisten. Ze beschuldigen hem ervan het 'Russische taalgebruik' van 'interne problemen' van Oekraïne te hebben overgenomen.

Volgens deze 'nationalisten' is het conflict immers het gevolg van 'Russische agressie'. Het benoemen als 'Burgeroorlog' of 'intern conflict' is voor hen vloeken in de kerk. De partij van Zelensky is in een vloek en een scheet geformeerd. Dat moest zich wreken. 'Zo gewonnen zo geronnen' zegt ons spreekwoord. Daarbij leunde zijn spectaculaire opkomst sterk op de financiële steun van de oligarch Ihor Kolomoiski, die in gevecht is gewikkeld met de Oekraïense justitie in verband met malversaties. Kolomoiski zoekt uiteraard bescherming van zijn protégé. 

Dat Zelensky toch voor het pad van de vrede kiest, terwijl de ratten aan zijn stoelpoten knagen, is ronduit moedig. Het is een indicatie van dat een belangrijk deel van de bevolking genoeg heeft van de burgeroorlog en bereid is tot een vergelijk. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2020
Maakt Zelensky een einde aan de oorlog in Oekraïne?