Hellup (002)

maandag 26 oktober-2009
Is ooit eens uitgevlooid: wij betalen twee meloen per dag om van Afghanistan een westerse kolonie te maken, waar je bijvoorbeeld lekker kan kamperen met elke avond een geit op de barbeknoei zonder te worden lastiggevallen door kalashnikovbaarden. Moet er nog heel wat gebeuren. Bijvoorbeeld aan de zogenaamde infrastructuur. Een beetje knappe wegen om soepeltjes bij de camping te komen. En elektriciteit om je mobiel op te laden en de pils op temperatuur te houden. Om eens wat te noemen.
Maar omdat een hoop van die twee meloen verloren gaat aan zinloos vuurwerk en een krat corruptie schiet die modernisering niet erg op. Zelfs niet als je er vier meloen per dag van maakt.
Neem nou de Amerikanski's. Die hebben een paar maanden geleden een nagelnieuwe electriciteitcentrale neergepoot in de buurt van Kabul. Kostte ruim 310 meloen dollar.
Kan je mauwen dat een dollar geen ene reet meer waard is en dan heb je gelijk. Maar 310 meloen is bijmekaar nog een aardig bedragje. En je mag toch verwachten dat je daarvoor in ieder geval je pils koud kan houden. Kan ook. Je houdt het alleen niet voor mogelijk hoeveel het kost om die centrale aan de gang te houden. Hij loopt namelijk op diesel en de aanschaf daarvan kost de Afghaanse regering 70 meloen dollar per jaar. Komen nog een geschatte 60 meloen bij voor onderhoud etcetera en je gaat begrijpen waarom dat zootje ongeregeld van Karzai nog steeds hero en wiet uitvoert.
Om dat laatste wat gemakkelijker te maken hebben de Amerikansk'’s een paar jaar geleden voor 37 meloen een moderne brug aangelegd over de Panj. Een pruttige rivier die de grens vormt tussen Afbaardistan en Tajikistan. Tot dan toe was het zo, dat de drugsboys hun zakken met verwarrende middelen over de rivier moesten gooien of met een schuitje van ouwe autobanden naar de overkant moesten ploeteren. Is nu dus niet meer nodig. Grenscontrole? Is Sinterklaas een Taliban? Op de juiste plaatsen wat ritselen met dollars en je kan zo doorrijden met je handel.
En zo zie je maar, onze hulp komt echt wel goed terecht. Maar het duurt nog wel effe voor je bij Sunweb twee weekjes bermbomvrij skien kan boeken voor je hele gezinnetje. Dus voorlopig blijft het behelpen in de Ardennen of op het Kopje van Bloemendaal. Jammer, maar helaas.

Hellup

  • Hits: 299
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch