Skip to main content

Sancties (007)

01 maart 2017

zondag 27 juli-2014
Dacht u dat echt? Dat die grappenmakers in Washington ezeltje prik deden bij het uitkiezen van Russische kandidaten voor een nummertje sanctie? O, gelukkig, we konden het ons ook al niet voorstellen. Maar kunt u ook een voorbeeld noemen van een uiterst bewuste keus? Wij wel. Tot de eerste uitverkoren bups van 20 maatschappijen behoorden er 5 tot het conglomeraat van Stroytransgaz. En wat doet of liever deed die gasboer? Die was actief betrokken bij de aanleg van het Bulgaarse deel van South Stream. Ook Gennady Timchenko, het baasje van Stroytransgaz, moest eraan geloven.
Zoals we al eerder meldden heeft Turkije vandeweek de ecologische bezwaren tegen het leggen van de pijpleiding op zijn zeebodem weggepoetst. Da's mooi meegenomen voor het Russisch/Italiaanse consortium, maar daar komt nog iets bij. Tot voor kort hadden ze vanwege het jarenlange gezeik met Kiev gekozen voor een route die het Oekrainse deel van de Zwarte Zee ongemoeid liet. Maar na de terugkeer van de Krim in de schoot van moedertje Rusland ligt dat even anders. De exclusieve rechten op de economische activiteiten binnen het Zwarte Zee-plat van Oekraine berustten namelijk bij Chernomorneftgaz. Een onderneming op de Krim. En u voelt hem komen: die onderneming inclusief die rechten werd opgeslokt door de nieuwe Russische deelstaat. En u voelt hem opnieuw komen: de hele santekraam van Chernomorneftgaz werd op het Amerikaanse sanctielijstje gezet.
Het is allemaal gewoon weer als vanouds: geopolletiek en financiƫle belangen. Dat daarbij duizenden onschuldige mensen bij bosjes het loodje leggen, het zij zo.
Collateral damage.
Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017