Skip to main content

Bombs away (001)

16 januari 2017

woensdag 17 april-2013
Voordat er binnenkort weer een of andere lone nut in een Bostonse kruipruimte wordt geduwd wegens het tot ontploffing brengen van twee snelkookpannen met ongebruikelijke inhoud, nog even iets over de mogelijke betrokkenheid van een regeringsinstantie. Zoals wij al eerder omhoogtrokken was er ten tijde van het marathonvuurwerk een oefening aan de gang van een lokale bombsquad. Compleet met een stel speciaal opgeleide natte neuzen en een bommetje voor de bieb (1).
Op 9/11 was er eveneens sprake van een oefening. Door de Amerikaanse luchtmacht. De details kent u. Bij de oefening ging men ervan uit, dat er een paar vliegtuigen waren overgenomen door een stel baarden, die vervolgens van plan waren de kisten wat slordig op Manhattan te parkeren.
In Madrid hield een roedel NATO-militairen op 4 maart 2004 een oefening, waarbij sprake was van een terroristische aanval op de Spaanse hoofdstad. Een paar uur daarna ontploften in een paar druk bezette treinen explosieven die afkomstig bleken te zijn uit een opslag van het Spaanse leger.
Op 22 juni 2011 pleegde lone nut Anders Breivik eerst in Oslo een bomaanslag voordat hij op Utoya zijn walgelijke klus afmaakte. Ten tijde van zijn show in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad was de anti-terreur sectie van de plaatselijke smurfemarij lekker bezig met een oefening waarbij een paar leuke bommetjes het luchtruim kozen.
En dan nog de aanslagen op de Londense metro en het verkreukelen van een dubbeldekker op 7 juli 2005. Op het moment dat de echte bommen in beweging kwamen hield de veiligheidsfirma Visor Consultants net met een mannetje of duizend ter plekke een anti-terreuroefening. Peter Power (zoiets verzin je niet), het baasje van Visor, over die lawaaierige gebeurtenissen:

"Ons scenario leek erg veel op wat er in werkelijkheid gebeurde. Het ging uit van het ontploffen van bommen op dezelfde tijd en op dezelfde plekken etcetera in de metro. Plus een op een bus. Om onze mogelijkheden tot het uiterste te testen. Een paar seconden wisten de omstanders niet of het nou om een oefening ging of om de realiteit.“

O.k. In Boston was het misschien niet zo grootschalig en ging het om een paar vliegende pannen. Maar twee jaar geleden stond in Inspire Magazine van Al CIAda al precies beschreven hoe dat kunstje in elkaar stak. In wezen kon moeders de was doen. Dus wie weet vinden de Bostonse smurfen straks een lone mumma die ze voor de zaak laten opdraaien. Met ondermeer als resultaat dat de drones je daar in de nabije toekomst om de oren vliegen als je het lef hebt om bij een Amerikaans equivalent van Blokker een snelkookpan te kopen. Laat staan als je hem op gas zet voor een maaltje spinazie. De strategie van de spanning nadert weer eens het kookpunt. Zucht.

(1) Vgl. het artikeltje “Gisteren” van gisteren

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 januari 2017