Blair's oorlog (001)

01 april 2017
Hits: 421

vrijdag 13 mei-2011
In Groot Brittannië wordt nog steeds onderzoek gepleegd naar de oorlog tegen Irak van 2003. Dat onderzoek is in handen van een van de pijlers van, zoals dat zo mooi heet, het establishment. Zeg maar de heersende orde. Zoals gebruikelijk worden bij dergelijke onderzoeken enorme witkwasten gehanteerd, (zoals door Hutton) want er valt altijd wel iets te verbergen. Chilcot is nog steeds doende om allerlei publieke figuren te ondervragen. Uit die rij was onlangs Generaal Majoor Laurie aan de beurt. Laurie was lange tijd werkzaam bij de militaire inlichtingendienst en was direkteur generaal van de Defence Intelligence staff.
Hij verklaarde dat het dossier over het Irakese wapenprogramma zo gemaakt was dat het een casus belli was. Volgens Laurie “wisten we dat dat dossier de aanleiding voor de oorlog moest worden; dat was ons duidelijik gemaakt” en zo geschiedde. Eind september 2002 stond het zwart op wit: Saddam was zijn wapenprogramma's voor biologische en chemische wapens aan het versnellen en hij had de mogelijkheid om Europese steden waaronder Londen met raketten aan te vallen. En de media namen dat over, want ja dat moest wel waar zijn, toch. Uiteraard hadden zowel Blair en zijn spinmeister Alastair Campbell eerder bij Chilcot verklaard dat opleuken nooit, nooit, echt nooit gebeurd was.
Even terug in de tijd. Op 29 mei 2003 kwam Andrew Gilligan (toen nog van de BBC) met het nieuws dat iemand hem verklaard het dat dat dossier opgeleukt was en dat de inlichtingendiensten bezorgd waren over het dubieuze karakter ervan. Kort daarna was zijn bron dood (zelfmoord van Kelly), Gilligan loopjongen en de BBC ingepakt. Kijk zo werken die dingen, bek houden en in de pas blijven. Klokkenluiders, weg ermee. Blair verdiende vorig jaar pakweg 50 miljoen met zijn consultancywerk, vredestichterij en commissariaten.
Nog iets gehoord van ons Nederlandse onderzoek naar onze betrokkenheid bij die oorlog, dat zo zwaar steunde op een geheim Brits rapport?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 april 2017
Aantal keren bekeken: 421
Blair's oorlog

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch