Skip to main content

Lodewijk Asscher

20 juni 2018

Dat van die kampen, dat weten we nu wel. Gelukkig hebben we Linkse Loetje, van de democratische socialisten, om ons een blik te gunnen in de volgende verdieping van de hel.
Maar toch eerst even over die kampen. Kampen buiten de Europese Unie, voor lui die niet uit die Unie komen. Die zijn er dus al. Sinds jaar en dag laten mensen die weg willen uit de oorlog zich niet op een bootje de Eufraat of de Tigris afroeien maar zoeken hun toevlucht tot zo'n kamp.
Ik heb zelf niet in zo'n kamp gezeten. Wie met anderhalf oor naar onze gekozen politici en andere opinion makers luistert, krijgt de indruk dat we allemaal goed doorhebben hoe het er toegaat, maar ik heb naar Mohsie geluisterd.
Mohsie was een prachtige jongen van mijn leeftijd die in Suleymania was geboren, een tankbrigade van Saddam aanvoerde toen die werd aangevallen door George Bush en in een kamp van de VN in Saudi-Arabië was terechtgekomen. Mohsie was een opportunist -zo trouwde hij tien jaar geleden in Irak en liet daarvoor zijn Finse vrouw aan de Turkse grens in een hotelletje- maar wel eentje met talenkennis. Dus wierp hij zich in het kamp op als tolk. Tot zijn leedwezen merkte Mohsie dat hij zo nodig was in de verzameling tenten in de woestijn dat hij er pas na twee jaar wegkwam. Niet naar Amerika, zoals hij had gedroomd -want waar kun je als opportuunist een beter leven krijgen dan in het land van je overwinnaar?- maar naar Finland. In het Noord-Europese stadje waar wij allebei woonden, trof ik Mohsie ook bij twintig graden vorst of in een sneeuwstorm aan op het desolate centrale marktplein. Hij droeg zomer en winter alleen een t-shirt, met het opschrift Be Cool.
Zulke kampen bestaan dus al, waar je een ons gaat wegen, trouwt en kinderen krijgt en uiteindelijk wordt afgevoerd naar een oord waarvan je nooit gehoord had. Oude wijn in nieuwe zakken wanneer er daarvan voor het thuisfront nog een tig aantal worden opgezet.
Linkse Loetje van de voorheen arbeiderspartij had het gisteravond in Nieuwsuur gelukkig over iets anders. Hij sprak over échte vluchtelingen, 'mensen die onze vrijheden nodig hebben omdat ze homo of vrouw of allebei zijn', en die anderen, diegenen 'die het geld hebben om smokkelaars te betalen voor een rit in een gammel bootje. '
Kijk, dat doet de liefhebber goed. Nieuwe vergezichten in de ietwat loom en zomers geworden migratiediscussie. Mensen met geld. Met genoeg geld. Zullen we aan de hand van Linkse Loetje maar overstappen naar wat de toekomst ons brengen zal? Naar wij die die kampen niet voor hullie inrichten maar voor onszelf? De toekomst die we al eens gezien hebben? Mensen met geld uit hun huizen halen en naar een kamp vervoeren...?
Asscher -en je zou toch echt denken dat ze in een familie met zo'n naam aan geschiedenisonderricht hebben gedaan- heeft zich laten overhalen tot het Deense model. Hij was er helemaal voor naar Kopenhagen gegaan. Naar het land van fietsers en bakkers, een plat land zoals het onze, zei Lodewijk, 'met een mede door de sociaal-democraten opgebouwde verzorgingsstaat' bovenop al die platheid.
Denemarken. Men lijdt er iedere dag onder uit Afganistan teruggekeerde veteranen -Denemarken verloor bijna honderd man in het Midden-Oosten tussen 2003 en 2008 toen men met de missies stopte- die immigranten afrossen, extreemrechtse politieke partijtjes oprichten, de oorlog tegen Zweden (!) prediken en boekenkasten volschrijven over Deense gezelligheid: hygge.
Denemarken behoort tot het conglomeraat dat zich Noordse landen noemt, en dat in de EU met graagte de harde lijn vertegenwoordigt: alles en iedereen voor de Libische, Italiaanse en Turkse kust uit hun boten schieten en de Zwarte P iet daarvoor dooerspelen aan Polen, Hongarije en Rusland.
Met Asscher hebben we de man in huis die onze gulden weer een gulden waard zal laten zijn. Iedereen die met zijn geld niet bijdraagt aan de verzorgingsstaat op de trein en eruit. Niet langer alleen maar gekeken naar wie hier naar binnen wil maar aktief achter lui aan die hier al zitten en niet 'loyaal zijn aan onze vrijheden'.
Misschien heeft Linkse Loetje thuis op zolder nog wat Davidssterren liggen? Die kunnen we zo weer in gebruik nemen. Dat scheelt in de kosten... (JoopFinland)

Jacques
Linkse Loetje droomt van zijn overgrootvader, vz van JR, en een concentratiekamp in Drenthe. Goed voor de werkgelegenheid. Hij woont zelf tussen het Verzetsmuseum en Hollandse Schouwburg. Oude wijn in nieuwe zaakjes. Ik geef geen duppie voor zijn DNA.
JoopFinland
Zou dat kamp niet deze keer in Groningen kunnen komen? Hebben ze daar wat n ruil voor het gas...
Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 juni 2018