Skip to main content

The return of mr. Polly Peck (006)

06 april 2017

zaterdag 24 november-2012
Ze danste koord. Angela Biggs Davison. Vooral toen de "rogue" MI 6-agente de bewijzen die zij had verzameld over het koterhopsen van hoge Britse mieters en de hushhush wapenleveranties aan Saddammeke naar buiten zeulde via een paar magazines (1). Een daarvan was het satirische "Scallywag" dat werd gedirigeerd door twee halfbroers, James Wilson en Simon Regan.
In 1996 kreeg Wilson een pakketje foto’s van een toenmalig minister uit het Conservatieve kabinet van John Major in zijn gleuf. Geen prentjes van een vrolijke vakantie op de Seychellen of het moeizaam doorknippen van een lint, maar van koterknoeien. Mogelijk op aandringen van Angela deed Wilson er publicitair niks mee, maar ging ermee de boer op. In casu de Turkse zakenman Asil Nasir, die was uitgeweken naar het noorden van Cyprus toen smurfen van het Serious Fraud Office in Londen op het punt stonden hem in een eng Des Bouvrie-hokje te frommelen. Zijn comfortabele exit in de privéjet van een vriend bracht sommige dagvodden indertijd tot speculaasjes dat luitjes uit de topechelons Asil assistentie hadden verleend.
Die speculaasjes kregen een paar dagen geleden ineens meer cachet door berichten in de Turkse media, dat Asil’s Cypriotische verpakkingsbedrijf Unipac een van de vehikels was die als covers werden gebruikt voor eerder genoemde Britse wapenleveranties aan Irak. Geen slechte keus. Al was het alleen maar omdat Asil wel iets gewend was op het terrein van sluikse handel (2). Met name het spaarvarken van Mark Thatcher, son of Maggie, zou bij deze verkoop van wapentuig stevig zijn gespekt. Of Asil daarvan op de hoogte was blijft in het ongewisse. Zeker is wel, dat hij als een potentieel lastige getuige werd beschouwd. Toen bleek dat hij zijn ondernemingen wat al te enthousiast afroomde was de stok gauw gevonden om hem de petoet in te timmeren. De eerste klap van de Serious Fraudsmurfen kwam overigens terecht bij Nadir’s trouwe spaarvarkenhoedster Elizabeth Forsyth, geboren McAlpine. Een bloedverwante van Lord Alistair McAlpine. De van koterhopsen beschuldigde poedel van Maggie Thatcher, die de dans ontsprong via zijn dooie broer (3). De tweede klap kwam te laat. Asil was gevlogen.
Hoe dit ook allemaal zij, Wilson zou de hopsfoto’s van de Britse minister aan Nadir hebben laten zien. Met de intentie om ze te verpatsen? Zou kunnen. Na de exhibitie stapte Wilson in zijn auto voor een ritje door de countryside. Werd een kort ritje. Een naar sabotage riekend ongeluk met zijn auto bezorgde hem vleugels. Zijn bezittingen inclusief de foto’s gingen in onbekende handen over en zijn halfbroer Simon werd met de dagelijkse leiding van Scallywag opgezadeld. Geen eitje, want hij werd scherp in de gaten gehouden door smurfen van allerlei slag. Toen hij op het punt stond om nieuwe onthullingen te doen over het bizarre seksleven van een paar ministers werd er ingebroken en naast 5000 Pond ook wat vitale technische onderdelen van de drukkerij ontvreemd. Uiteindelijk klapperde Simon in 2000 zijn broer achterna en Scallywag verdween uit de schappen.
Intrigerende vraag blijft waarom Nadir terugkwam naar Engeland. In dezelfde periode waarin waarop koterpooier Warwick Spinks in Tsjechië werd gearresteerd (4) en kort voordat opnieuw de pleuris uitbrak over het Conservatieve koterhopsschandaal uit de jaren negentig en de geheime wapenleveranties aan Saddammeke. Greed mag good zijn, maar conspiracy is delicious. Als verwarrende stukjes fruit in de blikjes van Del Monte. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 11 van de serie “Staatsgeheim” dd. 11 november 2012.
(2) Zo beschikte Asil over een Bossche connection bij de retail van blikjes fruit van Del Monte, die niet altijd fruit bevatten. Een vaker voorkomend kunststukje dat bijvoorbeeld ook in gebruik zou zijn geweest bij de export van Nederlandse vermageringspillen.
(3) Zie aflevering 106 van de serie “Van Estoril naar Zandvoort” dd. 18 november 2012.
(4) Idem

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 april 2017
The return of mr. Polly Peck