Euro”hulp”

Hits: 319

zondag 15 mei-2011
't Is weer eens zover, ministers die binnenkort opnieuw hun vertrouwen in de euro uitspreken. Zo ongeveer in de geest van “wij staan erachter”. Ondertussen nemen de demonstraties in Griekenland in aantal toe, en dat zal nog wel even duren, want er moet daar nog veel meer “geprivatiseerd” worden, nog voor zo'n 50 miljard. Alsof hakken en snijden en verkopen een nieuw economisch levensvatbaar model oplevert, want wat kan Griekenland exporteren om weer, in kapitalistische termen, “gezondM.itempgt;” te worden? Nog meer olijven, wijn, geiten, ecologische landbouw?
Nee, het plan is om in 2013 een schuldsanering door te voeren. Dat betekent dat de bankiers nog twee jaar hebben om hun schulden over te dragen aan de Europese centrale banken (en dus aan de belastingbetalers) en er zelf zonder kleerscheuren uit te stappen. Alleen al de Duitse banken zitten met pakweg 16 miljard aan Griekse schulden.
In Portugal heeft een afgetreden regering besloten om het Griekse voorbeeld te volgen, snijden in sociale voorzieningen, bezuinigen! Want tegen een rente van 5,5% komt de Europese steun van 78 miljard euries niet goedkoop. Maar ja, zoals een bekend Nederlands filosoof ooit zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel”.
En in Ierland begint men zich te roeren. Want ja, die Europese solidariteit (steun aan de Ieren) blijkt wel een hele rare solidariteit te zijn. Het levert namelijk een winst van 1,3 miljard euro per jaar op. Twee Europese instituten die een deel van de 85 miljard euries aan Ierland hebben uitgeleend, verdienen hier 1,3 miljard per jaar aan. Het EFSM en het EFSF hebben miljarden geleend tegen een rente van 2,89% (het EFSM) en 3,01% (EFSF) terwijl de Ieren hen 5,51% resp 5,9% moeten betalen.
Dus Ieren, nog ietsje strakker die broekriem, of beter gezegd: broekriem, hier ermee.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 319

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch