Skip to main content

Flamegate (001)

31 maart 2017

dinsdag 4 oktober-2005
Afgelopen week werd ze vrijgelaten, de Amerikaanse journaliste Judy Miller, die in totaal zo’n 85 dagen in de bak zat omdat ze haar bronnen niet wilde prijsgeven (zie eveneens het actueeltje van gisteren - "likkertjes"). Kampioen van de vrije nieuwsgaring? Nou niet helemaal, want Judy Miller was één van de blaasbalgen van de media die de noodzaak van de Amerikaans/Britse inval in Irak rond trompetterden. Aan leugens geen gebrek dus. Vandaar dat veel van haar collega’s en een groot deel van de Amerikaanse journalisten haar verblijf in de bak niet zo hoog opnamen. Haar werk was eerder propaganda dan journalistiek te noemen.
Maar goed inmiddels is ze vrij, nadat ze verklaard had wie haar bron was: “Scooter” Libby , chefstaf van vice president Cheney. Maar ze had ook gesproken met Karl Rove, spinmeister van het Witte Huis, de man achter Bush.
De hele affaire betrof de vrouw van de Amerikaanse ex-diplomaat J. Wilson. Wilson werd belast met het onderzoek naar de mogelijke aanschaf van uranium door Irak in Mali. Al snel bleek dat de desbetreffende documenten grove vervalsingen waren en Wilson nam geen blad voor de mond. Hij had verwacht dat de oorlogspartij wel een toontje lager zou blazen, maar dat was niet het geval. Dus ... buitengewoon in dat soort kringen ... stapte hij naar de pers en deed verslag van onderzoek en resultaten, alsmede over de manier waarop de Bush-club hiermee omging. Dat werd hem in de kringen van de neoconservatieve globalisten rond Bush op zijn zachtst gezegd kwalijk genomen. Dus, afstraffen en terugpakken. Dat kon door te laten vallen dat mevrouw Wilson (meisjesnaam Valerie Plame) al jarenlang undercover CIA agente was en hij zijn benoeming voor dat onderzoek aan haar te danken had. De suggestie was duidelijk, het onderzoek van Wilson was allemaal doorgestoken kaart en de pro-oorlogspartij had gewoon gelijk. Mevrouw Miller was een van diegenen die als roeptoeter van de oorlogspartij fungeerden en zij maakte de naam van die agente bekend en dat is dus een misdaad in de VS.
Maar de vraag blijft wie er allemaal betrokken waren bij dat lekken van die naam. Dat is namelijk een criminele samenzwering, net een tandje verder op de schaal van de straffen.
Speculaties alom.
Eergisteren was er een van de vele talkshows op de Amerikaanse tv (op ABC om precies te zijn, met George Stephanopoulos) en daar werd gesuggereerd dat zowel de Amerikaanse president als de vice-president zelf direct betrokken waren bij het overleg om de naam van Valerie Plame te lekken naar bevriende media (zie). Dat kan nog interessant worden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017