Tussen yoghurt en snert (002)

30 maart 2017
Hits: 414

dinsdag 1 juli-2014
U bent het misschien vergeten. Wij niet. Zomer vorig jaar maakte ook de lente zijn entree in Bulgarije. Niet zo een als in Oekraine, maar tot laat in 2013 gingen duizenden luitjes de straat op om de socialistische regering naar huis te wurmen. Er volgden uiteindelijk verkiezingen. Maar die brachten het gewenste soelaas. Er kwam een minderheidsregering van socialisten en de uit Bulgaren van Turkse afkomst bestaande MRP uit het ei (1). Ging op zich redelijk tot de Russen de Krim weer Heim ins Reich trokken. De USSA en de EU besloten om als repercussie een paar rijke Russen met sancties voor de ballen te schoppen. Daar hoorden onder meer een paar lieden bij die betrokken waren bij de aanleg van de South Stream gaspijplijn (2). En die was ondermeer onder constructie in Bulgarije. U voelt hem komen. De EU drong om die zielige reden bij de Bulgaarse regering erop aan de South Stream stil te leggen. Aan dat dringend verzoek werd tandenknarsend voldaan. Maar toen Poetin een paar weken geleden Oostenrijk wist te bewegen om schijt aan Brussel te hebben en gewoon door te gaan met de constructie van haar deel van de gaspijp begon Sofia naar dezelfde positie over te hellen. In Brussel werd de stormbal gehesen en wat gebeurde er plotseling in de Bulgaarse hoofdstad? Er ontstond out of the blue een run op twee banken. Geïnspireerd door een paar internetridders. De Bulgaarse regering verklaarde tot vervelens aan toe dat er niks aan de hand was. De financiële positie van het land zag er best wel florissant uit. En mocht ondanks alle maatregelen tegen voornoemde run de liquiditeit van de banken toch in gevaar komen, geen nood, de contacten met de landelijke mafia waren uitstekend (3). Die laatste mogelijkheid was misschien wat genant, dus werd de EU verzocht even 1,7 miljard te schokken. Gewoon voor alle zekerheid. Aldus geschiedde. Ten overvloede verklaarde ook het IMF zich bereid eventueel de Bulgaarse banken te willen steunen. Dit naar aanleiding van een verzoek daartoe van oud-premier Borisov, die inmiddels daarvoor een aanklacht aan zijn pantalon heeft gekregen wegens paniek zaaien.
Inmiddels heeft de Bulgaarse regering haar aftreden aangekondigd. Op 5 oktober kunnen de onderdanen opnieuw naar de stembus. Het voor Bulgarije zo profijtelijke South Stream-project ligt voorlopig stil. Je zal bij de EU horen. Stay tuned.

(1) Die laatste partij werd om onnaspeurbare redenen gesteund door de wakkere Hans van Baalen, de John MacCain van de VVD. Zie voor het hachelijke avontuur dat hij daarbij beleefde het artikeltje “Bulgaarse snert” dd. 21 januari 2013. Een jaar daarna zou hij met ware doodsverachting zijn opwachting maken op het Maidanplein in Kiev. Zie daarvoor aflevering 31 van de serie “Valse vlag” dd. 23 februari 2014.
(2) Zie het artikeltje “Sancties” dd. 29 juni 2014.
(3) Zie aflevering 3 van de serie “De heilige drie procent” dd. 28 juni 2014.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 maart 2017
Aantal keren bekeken: 414
Tussen yoghurt en snert

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch