Skip to main content

Letselschade (047)

15 september 2020

Door Jan Portein.

Die Belgen kunnen er ook wat van. Van rotzooien met andermans poen. Neem nou die Levi Dewaegenaere. Een van de dragende figuren in het ijskoude drama dat we in het afgelopen decennium via deze roemrijke serie voor het voetlicht hebben gebracht. Uit de gerechtelijke paperassen waaraan wij recentelijk hebben mogen knagen kunnen we met een gerust hart concluderen dat Levi, terzijde gestaan door de tegenswoordig in de mondkapjeshandel actief zijnde Woutje van Loon, niet was teruggeschrokken voor het rondpompen, schrobben en soppen, ponziën en andere kunstjes met bankbiljetten. Een van de vehikels die hij daarvoor in het veld bracht was voor ons een nouveauté: Urban Capital Property Development. Maar je kunt niet overal met je neus vooraan staan. Goed. Hou je nu stevig vast aan de leuning, want we zetten hem even gierend in zijn achteruit. In december 2017 nam de internationaal opererende Alter Domus Management Company (ADMC) de vooral op de stenenmarkt actieve Luxemburg Fund Partners (LPF) over.

Daarbij beloofde ADMC de opgeslokte beleggers ondermeer een dagelijkse controle op de gezondheid van hun beleggingen. En eerlijk is eerlijk, sinds die overname verdubbelde het aantal assets zich tot ruim 80 meloen euro. Met name via het sub-fonds Equity Power Fund (EPF). Iedereen blij zou je verwachten, maar in februari 2019 stapten de beleggers verzameld in de sicav LPF 1 toch uit en de leiding van die club ging op snuffel naar eventuele lijken in de kast. En wat denk je? Die waren er volgens de snuffelaars, Mapley en Fedeless. Volgens hullie was er een flinke slok assets gestolen en waren er fake-aankopen gedaan waarbij een hele stoot poen met onduidelijke koers de ruimte had doorkliefd. Idem dito met een zootje preferente aandelen. Verder was er sprake van nogal wat onwelvoeglijkheden in de sfeer van de dienstverlening en de controle van de boekhouding, waardoor je gerust mocht spreken van diefstal op grote schaal. Kon ook eigenlijk niet anders, want sinds 2015 (!) bleek bijvoorbeeld niemand van LPF (ook niet na de overname door ADMC) eens even een kijkje te hebben genomen bij de firma die daar de honneurs waarnam... : Urban Capital. De frauduleuze goochelschuit van ons aller Levi Dewaegenaere, die zich toen al jaren in zwaar juridisch weer bevond. Over due diligence gesproken. 

En dagelijkse controle. Hoe dit verder ook zij, David Mapley legde onlangs uit naam van EPF een officiële klacht neer bij de Luxemburgse autoriteiten. En kreeg meteen via anonieme bronnen en social media een lading vulles over zich heen. Mapley zou volgens berichten uit die hoek zelf ook niet brandschoon zijn en in het verleden menig schip op de klippen hebben gezet. Kan zijn. Maar onze aandacht blijft voorlopig uitgaan naar het ss. Urban Capital en kapitein Levi Dewaegenaere. Al was het alleen maar omdat deze story zo naadloos past in wat voorafging in deze serie. Ahoi. Stay tuned.

Frans
Is het onderzoek naar EPF nog gaande ? Ik ben zeer geïnteresseerd en zeker gemotiveerd . F.Wouters
Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 september 2020