Skip to main content

Lek (007)

15 juni 2015

Het is wat. Schrijf je een boek over je dooie moeder dan krijg je 50.000 euro en een legpenning. Schrijf je een boek over een Trojaans cadeau van de CIA dan zijn de gevolgen haast niet te overzien. Een gevolg is in ieder geval wel duidelijk: je kan in een staatshotel met 1 schamele ster terechtkomen, waar je je stukkie zeep goed moet vasthouden om een uitholling overdwars te voorkomen. Dat lot hangt nog steeds boven het hoofd van Pulitzerprijswinnaar James Risen, die in 2006 ons verraste met zijn boek “State of War”. Daarin beschreef hij ondermeer operatie “Merlin”.
Een CIA-bedenksel, waarbij een gevluchte Rus de aya's in Teheran een Amerikaans bouwplan bezorgde voor een nucleaire replica van het huisje van Paulus de Boskabouter. Een bouwplan dat bij eventueel gebruik voor ernstige, zo niet onoplosbare problemen zou zorgen (1). Nou was het beroerde dat Merlin in Teheran werd verheven tot het duizend en tweede sprookje. Daardoor moest de volgende etappe van het CIA-project, de Iraniërs beschuldigen van de ontwikkeling van een eigen paddenstoel, van het programma worden afgevoerd. Een ezel stoot zich zelden aan dezelfde steen. Je mag je dus afvragen hoeveel ezels op de Farm in Langley zijn ondergebracht, want nadat langzaamaan duidelijk werd dat de aya's er niet instonken vatte de CIA het lumineuze plan op om Merlin ook op Irak los te laten. Via dezelfde Rus. Dat laatste stond niet in Risen's boek, maar kwam aan de orde tijdens het proces tegen een van zijn vermeende bronnen: ex-CIA agent Jeffrey Sterling. 
Die kreeg gisteren 3,5 jaar voor de pantalon wegens het naar buiten brengen van staatsgeheimen. Hij bleef tot het eind ontkennen de bron van Risen's boek te zijn. En Risen zelf? Die weigerde zijn wafel open te trekken en kan daarvoor ook nog de petoet inzeilen.
Vraag blijft wel wat precies de rol is geweest van Valerie Plame binnen deze context. Was de in 2003 te drogen gehangen CIA-agente nou wel of niet actief betrokken bij de eerste etappe van Merlin (2)? En dan niet alleen bij de leverantie van het nucleaire bouwplan aan Teheran, maar ook van bijbehorende spulletjes die bijvoorbeeld in onze serie “Roestig aan de orde werden gesteld. Zullen we waarschijnlijk nooit weten. Zeker is wel dat Valerie zich hevig heeft verzet tegen het loslaten van Merlin in Irak. Het sein voor de ezels om haar een geweldige trap na te geven. Valerexit. Spionage? Niks voor ons. Stay tuned.

(1) Zie voor wat meer details aflevering 3 van deze serie dd. 1 februari 2015.
(2) Zie voor deze kwestie het tweede Sinterklaasverhaal dat wij op 24 oktober 2007 te water lieten. 

 
Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 juni 2015