Skip to main content

Besodemieterd

Hits: 410

woensdag 24 september-2003
Gisteravond werden de Britse kassiekijkers vergast op een video van Colin Powell, tot 1 januari de Amerikaanse collega van Jaap Phoenix. De beelden dateerden van 24 februari 2001 en waren geschoten tijdens een bezoek van Colin aan Caïro. Zegt ie voor de camera: “Hij (Saddam) heeft op het terrein van massavernietigingswapens niks van betekenis opgebouwd. Hij is ook geen gevaar voor zijn buren als het gaat om conventionele oorlogsvoering”. Volgens Colin was dat te danken aan de isolering van Irak en de jarenlange sancties. Zo’n twee jaar later gaf diezelfde Colin stevig gas in café Kofi en eiste vanSaddam het bewijs dat hij die rotzooi niet had. Zo niet ... enfin u weet het. In hetzelfde televisieprogramma werden gelijksoortige uitspraken van veiligheidsengel Condy Rice en minister van defensie Herr Rumsfeld ook even tegen het licht van de schemerlamp gehouden. Met hetzelfde resultaat. Na 11 september 2001 was geen leugen goed genoeg om Saddam naar de strot te vliegen.
Het was trouwens toch al feest voor de Britten, want de Hutton-commissie bracht gisteren een geinige mail naar buiten. Die was afkomstig van Tony B.Liar’s adviseur Jonathan Powell (geen familie) en was gericht aan John Scarlett, het hoofd van de gezamenlijke Britse snuffeldiensten. Die zat nog te zweten over de tekst die B.Liar moest uitspreken in het parlement en die beslissend was voor het al dan niet assisteren van Pretzel in de Irakese zandbak. Powell waarschuwde Scarlett dat de alinea waarin de bereidheid van Saddam om met bio-chemische wapens rond te strooien wat zwakjes was. Of Scarlett dat iets wilde opsexen. Nog geen knock-out voor Tony, maar hij staat wel op zijn benen te zwaaien en er wordt heftig gewapperd met de handdoek.
Wat zeiden Jan Peter, Japie en Henkie ook weer in onze eigen Haagse landdag? Ze hadden bewijzen dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte? Mogen we dan nu die bewijzen zien? En rapido. Zo niet, dan weten we zeker wat we al die tijd eigenlijk al wisten. We zijn weer eens grotelijks besodemieterd. En dat went nooit.

Klik hier om uw reactie toe te voegen