Valse Vlag (010)

dinsdag 26 januari-2010
Het Britse Channel4 news dook onlangs wat dieper in de affaire rond David Coleman Headley (zie eerdere Valse Vlag artikelen). Headley werd in oktober vorig jaar gearresteerd toen hij op het punt stond in een vliegtuig naar Pakistan te stappen. Hij wordt ervan beschuldigd als verkenner te hebben geopereerd voor de aanslagen van Mumbai in november 2008. Daarbij kwamen 166 mensen om. Headley en zijn zakenpartner Tahawwur Rana staan in Chicago voor de rechter. De planning voor die aanslag liep al lang, want Rana blijkt al vanaf 2006 betrokken te zijn bij de plannen van deze aanslag. Rana zelf verklaarde voor de rechtbank onschuldig te zijn.
Headley blijkt een halfbroer te hebben die werkzaam is als woordvoerder voor de Pakistaanse eerste minister. Tijdens zijn verkennende activiteiten in India voor locaties van mogelijke aanslagen deed hij zich voor als een jood. Hij bezocht joodse instellingen en synagogen. Tijdens een huiszoeking in zijn woning in Chicago vond de FBI het handige werkje “How to pray like a jew”.
De processtukken van de rechtszaak bevestigen dat David 10 jaar, in Pakistan als informant voor de DEA heeft gewerkt. Diverse bronnen stellen dat hij na de aanslagen van 11 september de DEA inwisselde voor de FBI. Hij zou van hen de opdracht gekregen hebben om zich in te werken in de wereld van moslim fundamentalisten. Zo rond februari 2002 nam hij deel aan trainingen in een van de kampen van Lashkar e Tayyiba in Pakistan.
De Indiase veiligheidsdienst RAW en de NIA ontdekten dat Headley eigenaar van allerlei onroerend goed is. Volgens berichten in Indiase kranten was Headley eigenaar van niet onaanzienlijke optrekjes in Pakistan (palatial houses volgens de kranten), enkele appartementen in een van de Golfstaten en onroerend goed in de VS. Onduidelijk blijft vooralsnog hoe hij erin slaagde om dit aan te schaffen. Tenzij hij een en ander kon financieren uit de tijd van zijn werkzaamheden voor de DEA of via zijn Pakistaanse contacten in de wereld van de jihadi's.

Valse vlag

  • Hits: 367
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch