Skip to main content

Meevallers

vrijdag 28 maart-2014
Elk voordeel heeft zijn nadeel is een bekende spreuk van de gerenommeerde econoom Cruyff. Kijk maar. Het IMF heeft noodhulp aangeboden aan de Oekraine, een kleine 18 miljard dollars. Op termijn zou daar nog een miljard of 10 bij kunnen gaan komen in de komende twee jaren. Dat is lang niet voldoende om alle schulden te betalen (145 miljard dollars), en voor alle zekerheid is de goudvoorraad van de Oekraine alvast overgevlogen naar de USSA. Daar is die vast in veilige handen.
De EU geeft ook noodhulp, 1,6 miljard euries. Dat betekent dat de rekening hiervan voor een deel ook op ons bord terecht zal komen.
Zoals eerder gezegd betekent die nood hulp dat de Russische banken en de Russische staat hun in Oekraine geïnvesteerde gelden per direct terugkrijgen. En de westerse sprinkhaan fondsen, die een gokje gewaagd hadden kunnen ook de kassa horen rinkelen. Meevallers, iedereen tevree, geweldig toch?
Eh, nou niet iedereen... Want het begrotingstekort moet terug naar 2,5% van het BNP. De kosten van de energie voor de gewone man en vrouw gaan met tenminste 40% omhoog (althans volgens de optimisten, de pessimisten hebben het over 50%), sociale uitkeringen en pensioenen gaan omlaag, het minimumloon blijft onveranderd, maar de belastingen gaan omhoog. De inflatie wordt voor 2014 geschat op 14% dus zoals te verwachten: geen kassa voor de bevolking. De niet gekozen nieuwe “democratische” eerste minister Yatsenyuk vindt deze hulp zo goed dat hij sprak over een kamikaze missie. Schäuble al dan niet met Schadenfreude: wij kunnen de lessen van Griekenland goed gebruiken bij het opbouwen van de Oekraine. Leve de vrijheid.

Klik hier om uw reactie toe te voegen