Skip to main content

Laura is niet leuk (037)

18 november 2023

Men kachelt onder de Poolcirkel lekker door. Vannacht ging de Finse oostgrens dicht …

Ik verliet U in deze serie bij de verkiezingsoverwinning van de Echte Finnen en de Finse VVD (1). Tezamen hebben zij een landsregering gevormd waarin de rollen fijn zijn verdeeld. De conservatieve liberalen zorgen voor de vernietiging van de laatste resten van wat ooit de Finse verzorgingsstaat was. De publieke sector is failliet, de graaicultuur onder grootindustriëlen wordt niet meer verbloemd maar is inmiddels tot norm verheven. De Finnen die nog geld en werk hebben, staken vanaf deze week voor meer geld en werk, de grote rest van het volk vegeteert op een uitkerinkje of een aalmoes.

De Echte Finnen, onder leiding van alt right (2), mogen intussen vrijelijk doen waarin ze zo bedreven zijn. Vanaf dag één na het afleggen van de regeringsverklaring is hun vizier gericht op alles wat vreemd en daardoor vies is in de samenleving. Aanvankelijk leidde de golf van xenofobie nog tot protest, maar onder de storm die deze week losbrak gaat het liedje van ‘samen tegen de grote boze buitenwereld’.

Wat is er aan het handje? Het is nog net geen oorlog in het echie met Rusland, maar het Kremlin opent de ene na de andere hybride aanval op het land. Waarbij hybride staat voor ‘oorlog in de onderbroek’ zoals mijn ouwe moer het placht te verwoorden. Een paar weken terug ging het om een kleine uitvoering van het drama rond de pijpleiding NordStream 2, toen tussen Finland en Estland een gaskabeltje in het ongerede raakte. We weten inmiddels dat NordStream 2 niet werd opgeblazen door het Kreml maar door onze eigenste strijdmakkers uit de Ukraine. En nu weten we dat het pijpje tussen Helsinki en Tallinn (waarover Putin desgevraagd opmerkte dat hij niet eens van het bestaan van het ding wist) werd overvaren door een Chinese trawler.

Maar nu moest dus de hele oostgrens dicht. Want het Kreml stuurt gespuis haar westgrens over. Men weet waarover men het heeft want de Rus deed een jaar of wat terug hetzelfde aan haar grens met Polen, en ook in 2015, tijdens Wir schaffen das, kwamen er opeens allerlei bronstige zuidelijke types de zeven Fins-Russische grensposten overgefietst. Nu hoor ik U van Uw stoel vallen maar het zou inderdaad gaan om asielzoekers die in november 2023 bij tien graden vorst overdag en vijftien na zonsondergang, op een tweewieler uit het Russische duister opduiken en een asielaanvraag willen doen. Anderen zouden met de taxi komen, weer anderen te voet (3).

Om wie het gaat en met zijn hoevelen ze zijn? Sinds augustus zijn er tot vorige maandag aan de oostgrens 281 asielaanvragen verricht, tweehonderdeenentachentig … Da’s ongeveer twee per etmaal. Vorige week ging het ‘plotseling’ om vijf per dag. Men komt oorspronkelijk uit Jemen, Iraq of Somalië. Over de status van de mensen bestaat onduidelijkheid. Begin deze week ging het nog om papierloze illegalen, momenteel -nu op dit filmpje is te zien hoe brutaal ze de Finse grenswachters aanvallen- zou het ‘gewone’ mensen met werk, inkomen en een woning in het Russische betreffen. Deze haaks op elkaar staande versies roepen bij het Finse journaille geen vragen op. Net zo min als wat de gevolgen van deze draconische maatregel zouden kunnen zijn.

Want los van die paar mensen voor de slagbomen, gaat het hier om de bewegingsvrijheid van bijna twee miljoen mensen in deze grensstreek. Sinds generaties is in deze gebieden veel grensverkeer geweest, een zeer aanzienlijk deel van die twee miljoen heeft een dubbele nationaliteit. Sint-Petersburg is voor hen dichterbij dan Helsinki, ook in mentaal opzicht. De oorlog tussen Putin en Zelensky heeft eerst de Finse economie in de as gelegd, vooral die in het oosten. En nu worden mensen er afgesneden van hun familieleden.

De Finse regering onderschat de gevolgen van deze ontwikkeling. ‘Overal waar maatregelen moeten worden genomen worden mensen nu eenmaal de dupe’, aldus de minister van defensie vanochtend. Te vrezen valt dat het verlangen van hem en zijn collega’s is naar steeds groter en steeds heldhaftiger verzet tegen ‘de Rus’ (4). Wat we nu zien is peanuts. Wat dreigt is een opeenvolging van provocaties van beide zijden, totdat het afschuwelijk fout gaat …

(JoopFinland)

(1) Zie: https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/laura-is-niet-leuk-036 Komende woensdag dreigt hetzelfde in onze gave polder te gebeuren. Een goeie raad: ga dus wel stemmen maar dan blanco. Geef rechts en de heulers met rechts (de hele rest van de kandidaten) geen centimeter ruimte!

(2) Menige Fin moest iets wegslikken toen na de verkiezingen in de buitenlandse media werd gezegd waar het op staat: dat de Echte Finnen alt right zijn, en in het rijtje staan met mevrouw Meloni, de ZwedenDemocraten, Baudet en Wilders en moe LePen. Maar al gauw werd de betiteling alt right toegeschreven aan de onbekendheid van de buitenlandse verslaggevers met de specifieke Finse situatie en nu heeft men het er niet meer over …

(3) Het is sinds een paar maand verboden om in een auto met een Russisch kenteken de grens naar Finland over te steken …

zo voortnaar de stembus maar

(4) Ryssä, Rus, is een gevierd scheldwoord in de Finse taal.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 november 2023
Laura is niet leuk