Skip to main content

Laura is niet leuk (029)

25 november 2021

Zweden vierde gisteren bij het krieken van de dag de aanstelling van hullie hun eerste vrouwelijke premier. Maar toen het al weer akelig donker was geworden boven Stockholm moesten de ballonnen en het vuurwerk schielijk terug in de dozen. Want toen was de nieuwe regering al over het randje geduwd.

‘Dag van de chaos’, koppen de Zweedse kranten vanmorgen. Maar voor wie dit serietje volgt vertonen de politieke en maatschappelijke gebeurtenissen in het land van de Svenssons een duidelijk en voor een deel ook voorspelbaar patroon.

Zoals gemeld in deel 26 heeft ‘fatsoenlijk’ (1) rechts dit voorjaar het cordon sanitair rond de fascisten van Jimmy Åkesson opgezegd. Gistermiddag mochten de ZwedenDemocraten dus voor het eerst een alternatieve begroting steunen. Resultaat: exit kersvers kabinet.

Voor de vrouwelijke pief van de ex-regeringsclub is er niks aan de hand. In feite is dit Plan B van haar sociaaldemocratische partij. Zij gaat nu voor een minderheidskabinet van alleen die SDP en zal zich bij de aanstaande verkiezingen kunnen profileren als enige ‘tegenstander’ van de zwarthemden.

Waarna Jimmy en consorten het voor het kiezen hebben. Mee met parlementair rechts, tegen de SDP die dan bijna een eeuw in het pluche heeft gezeten. Of de socdems gedogen, zoals de zusterpartij in Denemarken doet.

Op de Finse radio werd het ‘drama’ in het geliefde buurland zojuist als ‘waarschuwing’ aan de luisteraar gepresenteerd. Niet voor de toenemende macht van extreem rechts natuurlijk, maar tegen ‘het onvermogen’ van ‘extreem links’ om samen te werken met bruin.

Gisteren was ook het Finse parlement het toneel van historische ontwikkelingen, maar daarover geen woord in de betreffende radiouitzending. Rechts en superrechts vonden elkaar in een oproep aan de regering voor prikkeldraad aan de oostgrens en het opzeggen van de Geneefse akkoorden (2).

Kwestie van tijd voordat zulks gaat gebeuren: zegge en schrijve 1 partij (3) hield een vurig pleidooi tegen het duet dat de Witrussische dictator Lukashenko en de Poolse dictatoriale regering momenteel opvoeren...

(1) Een term die we danken aan onze m/v premier die in de vrije uurtjes geschiedenisles geeft aan de kroonprinses.
(2) In 1951 werd afgesproken dat vluchtelingen het recht op het halen van asiel hebben. Als gevolg van WO II waren ook toen nog miljoenen mensen ontheemd en zag iedereen die de nazi’s had overleefd de noodzaak in van zo’n regeling. Nu vluchtelingen meestal een kleurtje hebben en het woord solidariteit Old Speak is, heeft men het over ‘verouderde verdragen’ en over weg ermee…
(3) De zusterpartij van de SP

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 november 2021
Laura is niet leuk