Laura is niet leuk (024)

11 juni 2020
Hits: 779

Deze aflevering in de serie over het weer opkomende Noordse fascisme is opgedragen aan Stieg Larsson. Die moet zich gister, tijdens de scabreuze persconferentie van de Zweedse justitie over de moord op Olof Palme, wel drie keer in zijn graf hebben omgedraaid.

In 2022 staan er in Zweden parlementsverkiezingen gepland (het is natuurlijk de vraag of die niet vervroegd gaan worden omdat de huidige regering de kritiek niet zal overleven die momenteel op haar neerdaalt vanwege haar corona-politiek) en de tekenen bedriegen niet. In de polls van jongstleden februari en maart namen de fascistische Zweden-Democraten al eens de leidende positie in, ten koste van de sociaal-democraten. De partij van Jimmie Ã…kesson zal de grootste worden in het toonaangevende Noordse land, en daarmee de zusterpartijen in Denemarken, Noorwegen en Finland nog meer wind in de zeilen geven.

Stieg Larsson werd bij het grote publiek als auteur van thrillers bekend, maar zijn levenswerk was het als onderzoeksjournalist in kaart brengen van extreem-rechts in Zweden. Hij onderzocht dan ook de in 1986 gepleegde aanslag op premier Palme in die context. Larsson bestudeerde daarvoor de achtergrond van de opstellers van paginagrote advertenties in Zweedse kwaliteitskranten, waarin Palme werd gedemoniseerd. En hij legde de verbanden bloot tussen herrijzend extreem-rechts in Zweden (de Zweden-Democraten werden in die tijd opgericht) en met name het Apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Larsson stierf in het begin van deze eeuw, maar zijn scrutineuze werk (een kolossaal archief van kranteknipsels en correspondentie met internationale geestverwanten) werd ontdekt en doorgespit door zijn landgenoot Jan Stocklassa. Deze onderzoeker was in 2018 in staat om in zijn boek Stieg Larssons Erfenis de vindplaats van het moordwapen aan te geven, een bankkluisje waarvan hij de details bij het ter perse gaan van zijn werk aan de Zweedse justitie heeft overgedragen.

Heel Zweden en flink wat andere mensen overal ter wereld die de lijdensweg van het onderzoek naar deze moord sinds 1986 hebben gevolgd, zat gisteren dan ook te wachten op de bekendmaking van de vondst van dit technisch bewijs. Werkelijk niemand had voor de met ontiegelijk veel tamtam aangekondigde perssessie verwacht om met een kluitje in het riet te worden gestuurd. Het aanwijzen van een schertsfiguur als dader was niet alleen in het licht van alles dat tot nu toe wel bekend is over onderzoek en bewijslast een klap in het gezicht van ieder weldenkend mens. Het bewijst ook dat in het onderzoek grote politieke belangen zijn toegedekt. Het bewijst het gelijk van Stieg Larsson.

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 juni 2020
Aantal keren bekeken: 779
Laura is niet leuk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch