Laura is niet leuk (022)

16 maart 2020
Hits: 686

In Finland is de uitzonderingstoestand uitgeroepen, compleet met een samenscholingsverbod en met grenzen die gesloten worden. Het besluit van president en regering moet morgen nog goedgekeurd worden door het parlement, maar dat is een formaliteit. Iedereen wist dat het deze kant zou opgaan en niemand laat een tegengeluid horen.

Als vijf zwarte kraaien schuifelde de club aan het eind van de middag het podium op. De jongemeiden-regering die Finland tot in de verre uithoeken van instagram een hit maakte, had zich gehuld in zwarte jurkjes cq broekjes. Er moest iets begraven worden, dat was duidelijk zonder dat er nog een woord uit de mond van premier Marin was gehoord.

Voor wie goed keek en luisterde de afgelopen twee weken bleef de geestdrift niet verborgen. Hoe men hiernaar had uitgezien! De roep om de ‘valmiuslaki’ zoals het fenomeen hier wordt genoemd, en om ‘johtajuus’, leiderschap, is hier in de voorbije jaren veel gehoord, laatstelijk nog in 2015 toen ‘een tsunami van vreemdelingen’ (aldus de president toen) het land binnenkwam.

Nu is het dan zover. De fascistische reflex.

Sanna Marin had vanavond voor de microfoon steeds meer van de iconische Lotta. De Lotta’s zijn de in het zwart gehulde leden van de fascistische vrouwenbeweging die in 1944 werd verboden maar die nog rustig in hun klederdracht en met swastika’s behangen borstjes allerlei culturele activiteiten organiseren.

Marin somde twintig maatregelen op, in staccato, als betrof het marsorders. Ze vertegenwoordigt een generatie die is vergiftigd met verneinung en russofobie. Die het heerlijk vindt om te zwijmelen bij de verhalen van opa over het Oostfront. Die de aanraking met beginselen van soevereiniteit en rechtsstaat maar al te graag en vreselijk makkelijk van zich afschudt...

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 maart 2020
Aantal keren bekeken: 686
Laura is niet leuk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch