Skip to main content

Laura is niet leuk (021)

09 februari 2020

Er is nog geen kiekje van Thierry Baudet samen met Laura Huhtasaari. In Rome ging de boreale schoonheid tijdens het treffen van rechts radikaal en nationaal met iedere racist op de gevoelige plaat. Maar onze piano- en tweet-virtuoos behoort blijkbaar nog niet tot de fine fleur van het nieuwe fascisme.

Toch -ook voor ons volgers van het uit Noord-Europa naar ons opstomende alt right, interessant- nieuws uit het Umfelt van Laura. In de categorie familieberichten. Ilja Janitski is niet meer. De 42-jarige oprichter yan de MV-krant bezweek, niet aan de drank of in een vechtpartij, maar aan kanker. Mocht er een god zijn die zijn ziel wil hebben, laat die zich dan melden...

Janitski behoorde tot de rechterflank van Sisu, de zusterbeweging van alt right clubs als Erkenbrand, sinds drie jaar dominant in de Finse politieke partij Ware Finnen. Rond de eeuwwisseling liet ie voor het eerst van zich horen toen hij samen met Jussi Ahde een glossy huis-aan-huis-blad oprichtte, dat zegge en schrijve één druk beleefde.

Jussi Ahde is de zoon van een wellrespected politicus Respect verover je in de Finse politiek net als bij ons: door de sociaaldemocraat uit te hangen, en in het geval je een scheve schaats rijdt zoveel mist te produceren dat bijna iedereen die schaats vergeet. Vader Ahde werd een week geleden met veel poespas ter aarde besteld, hoewel hij tien jaar geleden de nationale loterij oplichtte.

Geen staatsbegrafenis voor Janitski. Maar wel veel huilie huilie van de kant van zijn voormalige compagnon. Lijkrede over weggetjes die uiteenlopen en zwarte kantjes zoals ‘we die allemaal hebben’, maar vriendschap tot in de eeuwigheid et cetera, staat paginagroot afgedrukt in de tabloids. Ahde hield het na het krantedebacle op leutershows op de televisie. Janitski vervolgde het zwarte zandweggetje.

Hij werd bekend en berucht door de MV-krant, waarbij MV staat voor Mitä Vittua, en dat betekent weer ’een heleboel kut’. De Kutkrant begon een jaar of vijf geleden, vanuit Marbella, in een bescheiden oplage die evenwel in de daaropvolgende jaren gestaag groeide tot 30.000 in 2016. In die tijd lag het blad ook in alle Finse bibliotheken en bij de kapper.

De Kutkrant introduceerde het concept van nepnieuws in Finland. Fakeberichten, complotverhalen en comprommiterende foto’s van Bekende Finnen vormden aanvankelijk de inhoud. Geen nieuwtje zo ijl of de MV-krant had er een kolom voor over. Maar al snel kregen redactionele bijdragen uit het Hommaforum een prominente plaats.

Het Hommaforum is de in 2009 opgerichte ‘immigratiekritische’ online-modus van Sisu. Er is een min of meer engelstalige versie van het platform. In dit verhaal relevanter is het colofon van de site, met daarop alle leidende figuren van Fins alt right die ook in deze serie de revue zijn gepasseerd.

Janitski hing een jaar en acht maanden bajes boven het hoofd vanwege in totaal drie veroordeliingen voor smaad en financiele malversaties. Velen hadden hem ook graag veroordeeld gezien voor racisme en ophitsing, maar dat kwam er nooit van. In plaats daarvan stond de kerel een jaar geleden gewoon nog kandidaat voor een parlementszetel…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 februari 2020
Laura is niet leuk