Skip to main content

Laura is niet leuk (016)

29 maart 2019

Twee weken voor verkiezingsdag in Finland moeten er even wat dingen onder de juiste noemer gebracht worden. Zo bracht de NOS het bericht de wereld in dat de rechtspopulistische partij Echte Finnen in de peilingen na een korte opleving alweer op verlies zou staan.
Het kan zijn dat de NOS niet voldoende bijgepraat is over de ontwikkelingen van de voorbije jaren in de gelederen van de Echte Finnen. Daarom ten behoeve van het duidende journaille hier nog even een korte samenvatting van deze serie.
De Echte Finnen besloten na de verkiezingen van 2015 aan een rechtse coalitie deel te nemen. Een stap met grote gevolgen. De aanhang van de partij keerde zich massaal af. En de door de alt right-beweging Sisu gedomineerde factie pleegde een coup binnen de partij.
Europarlementariër en oprichter van Sisu Jussi Halla-aho werd in 2017 gekozen tot de nieuwe eerste man van de Echte Finnen. Als reactie daarop scheidden onder meer de voltallige ministersploeg van de partij en de charismatische leider Timo Soini (vigerend minister van BZ) zich af, in de groep die zich de Blauwen noemt.
De Echte Finnen onder leiding van Halla-aho behaalden een goed resultaat tijdens de presidentsverkiezingen van 2018 (hun kandidaat Laura Huhtasaari werd derde) en stijgt sindsdien onafgebroken in de peilingen. In 2017 sprak de partij nog maar acht procent van het electoraat aan, vandaag staat ze op ruim dertien procent.
Het kan zijn dat de NOS een wissel gemist had en over de Blauwen schrijft. Die staan in de peilingen inderdaad op bijna een ronde nul. Het kan ook zijn dat de NOS naar de uitslag van de verkiezingen van 2015 kijkt. Daarin haalden de Echte Finnen ruim zeventien procent van de uitgebrachte stemmen. Maar dat was dus in feite een andere partij. Een soort Echte Finnen-light.

Ander dingetje, met een verwijzing naar hiero. Naar Forumland, waar de goegemeente zich haast om Thierry Baudet schoon te praten en uit de wind te houden. Waar mensen van hun bed worden gelicht omdat ze iets roepen. Terwijl de roeper van alles waarachter we na 1945 een punt hebben willen zetten de roeptoeter in de pianohandjes krijgt gedrukt.
In Finland doet men daar niet voor onder. De Echte Finnen produceerden het filmpje A Story of Being Seriously Pissed Off. Tot begin deze week draaide het ook in het voorprogramma van de nationale bioscoopketen Finnkino. Dus voordat je in haar zalen naar The Sound of Music of naar Houten Klaas doet het met een Boom ging kijken werd je ook getracteerd op een videoclip met politieke boodschap.
Niets mis mee, denk je dan, omdat andere partijen dat ook doen, of zouden kunnen doen. Dinsdag trok Finnkino echter de clip terug ‘vanwege de gewelddadige inhoud’.
Ik zou zeggen: oordeel zelf. De clip is in goed Engels en staat hier in Youtube. Sinds afgelopen dinsdag hebben de makers van het ding weer flink gewonnen in de peilingen…
(JoopFinland)

Appie
Beste Joop, heel veel mensen hoopten, dat na 1945 de wereld, dus ook alles hier in Nederland anders zou worden. Helaas werden ze wederom genaaid door degenen die elders ondergedoken hadden gezeten, hetgeen heeft geleid tot een massale volksverhuizing naar elders. Voor veel Nederlanders begon de oorlog pas toen die was afgelopen. Het genaai en gegrabbel gaat al tot op heden door en wordt steeds erger. Of heb je al die tijd niet op zitten letten en o.a. de artikelen van KM niet gelezen? Ik vond het een mooi filmpje. Vriendelijk zelfs. Geen "bijltjesdag" op het einde zelfs.
Elke maatschappij maakt haar eigen monsters.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 maart 2019
Laura is niet leuk