Skip to main content

Laura is niet leuk (011)

18 januari 2019

Beginnen we dit relaas over de opmars van extreem-rechts vanuit Noord-Europa met positief nieuws. Uit Zweden. Daar heeft de vijftienjarige Grtee Thunberg al zo lang voor de deur van het parlement in Stockholm gezeten dat haar sisters en brothers in Europa haar zijn gaan steunen. Greta zou naar school moeten maar verdomt dat zolang de volwassenen in dat gebouw achter haar niets doen om de aardbol te redden. Gisteren deden in Brussel duizenden scholieren dezelfde ultieme oproep aan de volwassenen, met een optocht.
In de wirwar van berichtgeving over de Gele Hesjes wordt verzwegen dat ook hun protest begon in de gelederen van Franse scholieren, een jaar of tien geleden al. Dus niks protest tegen Macron of Le Pen, gewoon het groeiend onbehagen van opgroeiende tieners met de kortzichtgheid en egotripperij van hun ouders en opvoeders. De kids hebben genoeg gehoord over de magische Jaren Zestig waarin pa wegliep voor de smeris en ma eiste dat ze in een lange broek over straat mocht.
Er was toen ook een Club van Rome actief. En daarover hebben de zogenaamde revolutionairen in die dagen een Doodskleed gelegd. Want tja, er moest zo kort na de oorlog natuurlijk wel geleefd worden en dus had men niets op met economische krimp en echte dekolonisatie. In Nederland ruikt het naar hetzelfde: Provo en de Kabouters hadden hele spannende ideetjes, over de sabotage van de economomie door massale werkweigering bijvoorbeeld. Niks van gekomen: tegenwoordig heb je de lachers op je hand wanneer je verklaart dat je bewust baanloos bent. Da’s niet alleen de schuld van kapitalisme en VVD, het is ook een gevolg van de lafheid die sociaal-democratie en groen links heet.
Open doekjes dus voor de nieuwe generatie die doorheeft dat ze zichzelf moet redden omdat niemand anders dat voor haar zal doen. Ik hoop dat het protest van onze kinderen snel radicaliseert en resulteert in kapotte snelwegen, een herbestemd parlement -vang er maar uitgeprocedeerde vluchtelingen in op- en stemrecht enkel voor 15- tot 65-jarigen. Gesmolten asfalt, lieve teenagers! En de rugzakjes vol venijn voor de lanterfanters die jullie met een puinhoop hebben opgezadeld.

Verder niet zoveel goeds uit Zweden. Er is nog steeds geen regering in het land waar men meewarig placht te kijken naar Nederland en onze Zuiderburen wanneer een kabinetsformatie hiero weer eens een jaar duurde. De Zweden-Democraten trekken aan de touwtjes en zijn nog steeds op weg naar dezelfde positie als hun Deense geloofsgenoten die een centrum-rechts kabinet laten zitten totdat de rapen gaar zijn. Bruin likt onveranderd aan de macht in Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland, in al de landen dus die zich samen met IJsland zo graag Noordse landen noemen, gezamenlijk een oorlogsmachinerie opbouwen en de zuidgrens van de EU in Maastricht willen trekken.
In Finland wordt de opgang van de aan onder meer Erkenbrand gelieerde alt right beweging Sisu niets in de weg gelegd. In de vorige aflevering van dit serietje zagen we hoe op nationale hoogtijdagen het Swastika-volk de straat verovert. En met drie nationale verkiezingskampanjes voor de deur is het bingo voor het redenaarstalent van haar voorman Jussi Halla-Aho. Half april moet er een nieuw parlement komen, in mei stemt men voor ‘Brussel’ en in oktober worden er voor het eerst verkiezingen georganiseerd in de voor Finland nieuwe bestuursvorm die bij ons provincie heet.
Je haren rijzen je te berge bij het bekijken van de Aufschwung die Halla-Aho maakt. Hadden het persvolkje en zijn collega’s in het parlement twee jaar geleden nog de gewoonte om de man niet bij name aan te spreken, alleen met ‘collega’ of ‘leider van de Echte Finnen-partij’, nu is het Jussi voor en Jussi achter en wordt er om de kwinkslagen van de aangesprokene onbedaarlijk gelachen. Jussi has arrived, zoveel is duidelijk. Hijzelf zei het gister tijdens een debat zo: ‘Immigratie was een onderwerp voor de Echte Finnen-partij, nu is het voor iedereen hèt onderwerp’. Daarbij heeft de man niets van zijn rabiate standpunten hoeven terug te nemen. Halla-Aho was de uitvinder van het wanbegrip ethnische Fin en hij mag nu dagelijks ongehinderd uitleggen waarin die soort zich onderscheidt van mensen die in zijn ogen het niet waard zijn om zo te heten.
De andere partijen en de MSM laten het gebeuren. Je zou denken dat het in dit tijdsgewricht, met een mondiale ecologische en politieke crisis, makkelijk over iets anders dan over migratie zou kunnen gaan, vooral in een land als het homogeen blanke Finland waar een buitenlander voor menigeen nog steeds een bijzonder ding is en waar na de instroom van twintigduizend vluchtelingen in de zomer van 2015 het ene na het andere AZC weer dicht gaat bij gebrek aan klandizie. Maar men slaagt er niet in een bepaald thema tot hoofdkwestie in de kampanje te maken. En daar maakt Halla-Aho slim en zonder mededogen gebruik van.
Gisteravond ging het hele debat over de verkrachting van minderjarigen door asielzoekers. Jussi’s partij wil verkrachters uit kunnen zetten, er moet een jurist aan te pas komen om uit te leggen dat in internationale verdragen is vastgelegd dat alleen landverraad kan leiden tot het innemen van de verkregen nationaliteit, Jussi mag uit de doeken doen dat asielzoekers een grotere hebben dan gewone Finse jongens en niemand in de studio die wil weten hoe het staat met verkrachting door ‘ethnische’ Finnen en hoe minderjarig die slachtoffers waren. Ik had net gekeken naar de scholieren in Brussel. Die voerden een prachtig spandoek mee met: Let us fuck each other and not the climate! Het is inderdaad lachen, gieren, brullen maar vooral huilen geworden met die baby boomers die die schone vrijheid van hullie alleen voor zichzelf bestemd hebben…(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 januari 2019
Laura is niet leuk