Laura is niet leuk (009)

10 september 2018
Hits: 1195

Hoogtijdag voor alt right in de Noordse landen, met de op handen zijnde stembuszege van JimmiÅkesson in Zweden. In Noorwegen, Finland en Denemarken is extreemrechts al regierungsfähiggebleken, in Zweden en op IJsland is dat nog slechts een kwestie van tijd. 

In dit serietje hebben we de opkomst van Sisubelicht, de groepering in Finland die xenofobe en anti-Europese sentimenten kanaliseert in wat in die contreien de Noordse cultuur heet, de gedroomde bakermat van de arische Viking. Vanuit Finland bezien is het ook juist het buurland in het westen dat de machtsgreep van ultrarechts het meest van node heeft. Zweden is veel te veel in de ban geraakt van de angloamerikaanse cultuur, met haar nadruk op universele mensenrechten, haar globale ekonomie en haar feminisme.

De Zweden zijn ´homo´s´ die ´zich voor elke oorlog drukken´ en ´eindeloos vergaderen in plaats van te werken´. Dat werk laten ze liever doen door de half miljoen Finnen die er sinds de jaren vijftig als gastarbeider zijn aangekomen en blijven hangen. Dit refrein hoort men niet alleen in de Finse kroeg of op de tribune bij het ijshockey – dit is de inhoud van het debat dat in Finland gevoerd wordt over de intensivering van de ´Noordse´ samenwerking, incluis een fusie tussen het Zweedse en Finse leger.

In Nederland bestaan hardnekkige mythes over vredelievend Zweden, over de Zweedse verzorgingsstaat en over het multiculturele gehalte van die samenleving. Pippi Langkous, Olof Palme en vader en dochter Bergman? In Finland lacht men om deze beeldvorming. Het in naam neutrale Zweden verrijkte zich aan WOII. Honderd jaar sociaal-democratie heeft alleen biefstuksocialisme voortgebracht. En de twee miljoen Zweden (op een bevoking van tien miljoen) met een etnische achtergornd zijn zich nog elke dag van deze achtergrond pijnlijk bewust.

Venijnig weetje over het Zweedse koningshuis: de huidige koningin is de dochter van een na de oorlog naar Braziliëgevluchte nazi. En terwijl men in Nederland ´Zweeds wittebrood´ uit de lucht opving waren het Zweedse bankiers die het naziregime overeind hielden. Zweden leven om te werken. Een modaal gezin heeft twee volledige inkomens nodig om de huur van een flatje in een betonnen slum en een auto te kunnen betalen. Op het platteland betaalt men de hypotheek van een koophuis af en heeft men twee auto's nodig. Zweden leven om te werken, of ze gaan naar crèche of school, wat op hetzelfde neerkomt: arbeiders en kinderen van die arbeiders eten tussen de middag een kleffe hap uit een bedrijfs-, kinderopvangs- of schoolmagnetron en betalen zich zuur voor die 'luxe'. Zo kun je in het buitenland rondtoeteren dat je school gratis is maar dat is dus niet zo Van hetzelfde laken een pak met de Zweedse gezondheidszorg: voor weinig krijg je nog minder. Omineuze wachttijden voor een slecht-geoutilleerde praktijk met altijd een andere huis- en tandarts.

Naar buiten toe verkoopt dit blijkbaar wel maar binnenlands is de onvrede groeiende. Ook in Zweden is de secundaire sector vrijwel geheel opgedoekt of naar China verhuisd. En ook in Zweden wordt de overheid steeds armlastiger, en dus de ambtenaar ook. Zweden is ook decennialang aan de buitenwacht verkocht als multicultureel paradijs. De waarheid bestaat uit witte en zwarte liefdes, andere sociale relaties, wijken, scholen, beroepen en politieke stromingen. De voetballer Zlatan Ibrahimovic is het uithangbord van een lege winkel.

De gang van zaken in 2015 liet zien waar het in het land echt om ging. De grenzen die toen in no time gesloten werden voor de vluchtelingen die uit Duitsland verder reisden doen vandaag menig sociaal-democraat thuisblijven. Menig ander sociaal-democraat stemt op Åkesson. Rond de Zweden-Democraten is na de vorige verkiezingen een cordon sanitair gelegd. Het heeft de groei van de beweging niet in de weg gestaan. Wellicht juist integendeel... Vandaag slaat de partij haar slag in de stemlokalen. 

Maar de werkelijke dreiging van extreem-rechts ligt niet in het aantal parlementszetels. De Zweden-Democraten weten dat het op straat moet gebeuren. Wapenbezit is onder haar aanhangers wjdverbreid, in confrontaties met de linkse oppositie wordt zwaar geweld niet geschuwd. Afgelopen zomer werden er weer auto´s in de fik gestoken, in de voorsteden van Stockholm en Gotenburg. De mainstream pers had het over allochtone daders, ´net als in 2013´. De Zweedse oppositie weet wel beter: de branden zijn provocaties van de Zweden-Democraten. Bruin trekt op in Europa... Laat er geen illusie over bestaan over hoe de pers in West-Europa morgen zal reageren op de overwinning van Åkesson en zijn bendeleden. Men zal vooral benadrukken dat niet alle Zweden-Democraten nazi´s zijn.

En men zal vergelijkingen trekken met Hongarije en Polen. Een vergelijking die dan uitvalt in het nadeel van Warschau en Boedapest. Omdat ´eigen´ bruin toch iets minder stinkt dan bruin van verder weg...

(JoopFinland) 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 september 2018
Aantal keren bekeken: 1195
Laura is niet leuk

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch