Skip to main content

Laura is niet leuk (003)

12 december 2017

Voorzitter van Suomen Sisu, de club die zich begin dit jaar meester maakte van de partijkas en het logo van de Echte Finnen en die in de strijd om het presidentschap Laura Huhtasaari, de Finse Marie LePen, naar voren schuift, voorzitter van die ploeg is Olli Immonen. Immonen vestigde een paar jaar terug naam en faam omdat hij een selfie maakte tussen de leden van het Nordic Resistance Movement. Een week later schreef Olli een brief, om uit te leggen hoe of wat. Kwootjes:

Ik droom van een trots volk dat afrekent met de nachtmerrie die multiculturalisme heet.

De lelijke bubbel waarin onze vijanden leven, zal in miljoenen kleine stukjes uiteenspatten.

Ik geloof in mijn kameraden op het slagveld, en we zullen tot het einde vechten voor ons enige echte vaderland, Finland. Aan ons de zege!

Niemand ontging het dat Immonen het Sieg Heil scandeerde in precies de week waarin herdacht werd dat Anders Breivik in 2011 zijn gedachte tegenstanders (in de tienerleeftijd weliswaar) afslachtte. Een onderzoeker van Tampere University vergeleek delen van de brief van Immonen met de geschriften van Breivik en kwam tot de slotsom dat ze soms letterlijke citaten bevatte. Anders Breivik mag in West Europese ogen een lone wolf zijn gebleven, in de Noordse landen heeft hij schoolgemaakt. Breivikisme is een isme dat er uitgesproken mag worden en mede daardoor legitimiteit krijgt. Finlands bekendste Breivikist is Jussi Halla-aho, hij wordt in het omineuze testament van Breivik liefst tachtig keer geciteerd.
Halla-aho is een bedeesd ogende onderzoeker (slavist) aan de uni van Helsinki die reeds vijftien jaar geleden begreep dat anti-islamretoriek de retoriek van de toekomst zou worden. Omdat toentertijd voor de meeste Finnen de islam net zo iets was als brandende sneeuw, duurde het voordat het kereltje publiciteit kreeg, maar aanslagen in Zweden en Denemarken en een veroordeling wegens ophitsing hielpen hem in het zadel.
Een jaar geleden vloerde hij zijn opponent Timo Soini, de huidige minister van BZ en oprichter van de populistische partij Echte Finnen, en maakte van de Echte Finnen een filiaal van Suomen Sisu...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 december 2017
Laura is niet leuk