Skip to main content

Ship Ahoy (003)

17 januari 2017
Hits: 521

donderdag 14 januari-2010
Het was RAI-journaliste Ilaria Alpi in 1993 al snel duidelijk dat de mafia en de gelieerde zakenpiefjes in Somalie de volledige steun van de Italiaanse overheid genoten. Met name ten tijde van de VN-operatie "Restore Hope", waarbij het Italiaanse leger zich ook op andere terreinen flink liet gelden. Even aan die kutnegers laten zien wie de baas is. Ze verkrachtten er vrolijk op los en zagen er ook niet tegen op om stroomstootjes uit te delen aan de ballen van Somaliers die wellicht over leuke informatie beschikten. Ilaria confronteerde de daar rondhobbelende generaal Bruno Loi met een paar van dit soort gevalletjes en dreigde de zaak op de keien te zullen gooien als ie er niks aan deed. Volgens Bruno ging het een paar geisoleerde incidenten, maar koos toch uovi voor zijn denaro. Hij zou een onderzoek instellen. Ja, ja.
Een ding is zeker Ilaria had er geen vriend bij. Of Bruno medeverantwoordelijk was voor de moord op Ilaria blijft ongewis. Zeker is wel dat Bruno's leger op goede voet stond met een van de grootste Somalische warlords en zelfs een wederzijds niet-aanvalspact met hem hadden gesloten. Hetzelfde kunstje zou zich later in Afghanistan herhalen. Maar dit terzijde.
Geirriteerd door de voortgaande publiciteit werd de jonge Somalier Hashi Omar Hassan in een kruipruimte geduwd. Hij zou Ilaria hebben vermoord op wraak te nemen op de Italianen die in de vroege jaren negentig zijn ballen onder stroom hadden gezet. Een staaltje Lee Harvey Oswald. Je pakt een lullo op, je beschuldigt hem van alles wat los en vast zit en klaar is Keeso. Leuk plan, maar het werkte niet. De affaire bleef doorsudderen. Mede door de verklaringen van Fonti en Di Giovone. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 januari 2017