Valse Vlag (009)

zaterdag 26 december-2009
David Coleman Headley (eerder bekend als Daoed Gilani) en Tahawoer Hoessein Rana waren beiden lid van de Lashkar e Taiba (LET) en actief binnen de afdeling (cel) in Chicago. Rana had een bestaan als immigratie consultant.
Zoals we eerder schreven bezocht Headley vijf maal India en twee maal Denemarken als verkenner voor aanslagen van de LET. Tijdens die bezoeken was zijn cover vertegenwoordiger van het bedrijf van Rana. Ook zijn vliegticket werd een aantal malen door Rana betaald. Headley werd gerund door een tweetal Pakistanis, een ervan was de oud majoor Abdur Rehman, de identiteit van de tweede persoon is niet bekend gemaakt. Headley en Rana zitten momenteel in voorarrest in de VS.
India heeft gepoogd om hen daar te mogen ondervragen, men wil de netwerken van de LET in India in beeld brengen. Naar alle waarschijnlijkheid is de Indiase informatiepositie over de LET zo goed als niet bestaand en is men voor het overgrote deel afhankelijk van inlichtingen van derden, niet van eigen Indiase informanten of agenten.
Bijna 80 procent van de inlichtingen die de buitenlandse 'collega's' aan de Indiase veiligheidsdiensten R&AW en IB gaven was afkomstig van FBI of CIA. Maar veel van de Amerikaanse inlichtingen bleken of van dubieuze waarde of gewoon onjuist te zijn. Dat heeft de binnenlandse positie van R&AW en IB ernstig geschaad. Begin november werd door Amerikaanse diensten gewaarschuwd voor aanslagen van Al Quaida in India. Eerder in augustus van dit jaar werd een Noord Koreaans schip, de Mu San ervan beschuldigd nucleair materiaal te vervoeren. India bracht het schip naar de havenstad Kakinda, alles werd leeggeruimd maar niks gevonden. Afgelopen november herhaalde dit zich, maar nu met een Maltees schip, ook dat werd opgebracht (Chennai) en niks gevonden.
De affaire rond Headley, die in India steeds meer gezien wordt als een mol die de LET moest penetreren, leidde tot hernieuwde aandacht voor een eerdere affaire, die van Ken Haywood.
Haywood was een Amerikaans staatsburger wiens internetverbinding in 2008 werd gebruikt door Indiase jihadis. Haywood werkte voor Campbell White, een bedrijf met een wat vreemde achtergrond, de Pentecostal Christian Fellowship Ministries, oftewel Potters House (dat ook werkt onder namen als: Door Christian Centre, La Puerta en Victory Chapel). De kantoren van Campbell White bestonden uit twee kleine kamers in het treinstation van Sanpada. Op zondagen en donderdagen werden die als gebedsruimte gebruikt, waarbij Haywood als dominee optrad.

Valse vlag

  • Hits: 363
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch