Skip to main content

Prikkeprik (001)

07 april 2017

dinsdag 24 november-2009
Heerlijk gisteren. Met zijn allen in een OV-vehikel met klapkarren, fopspenen, Olvarit, plu, pluchen beesten, opoe, papieren zakdoekjes en, oh ja, je koter. Op naar de gemeentelijke prikplek om de zegen van Herr Klink te ontvangen. Als je gek genoeg bent over een paar weken nog een keer. Koter een trauma van hier tot Mexico en dat allemaal om een bijmekaargescharreld virus te bestrijden dat niet pandemischer is gebleken dan de jaarlijks terugkerende ongein. Maar als je als laagwaardigheidsbekleder op aanraden van Appie en Roel zoveel vaccins hebt aangeschaft dat je ook nog half China ermee kan platspuiten, dan moet je wel effies gas geven. Anders blijf je ermee zitten, want het is niet geschikt voor de volgende broddel, het H1N1X12P73-virus.
Hoe anders ging Herr Klink's Poolse collega met deze problematiek om. Forse kwoot van deze Eva Kovacz met haar 20-jarige dokterservaring:

" ... Ik heb een fundamentele vraag: willen wij deze griep pandemie bestrijden?
Wij weten dat rijkere landen een deal hebben gesloten met vaccinproducenten. Wij weten wat ons is aangeboden. Omdat de onderhandelingen nog lopen kan ik vandaag nog niet alles openbaar maken. Maar ik kan u nu al zeggen dat het Ministerie van Justitie in het voorliggende contract al twintig twijfelachtige punten heeft gevonden,
Dus wat is de plicht van een Minister van Volksgezondheid? Contracten te sluiten die in het voordeel zijn van het Poolse volk of contracten te sluiten die in het voordeel zijn van farmaceutische bedrijven?
Ik weet dat er momenteel drie vaccins op de markt zijn, van drie verschillende producenten. Elk met een verschillende hoeveelheid actieve substantie. En toch wordt er vreemd genoeg op dezelfde manier mee omgegaan. Is het alleen daarom al niet logisch dat een minister van Volksgezondheid en experts hier vraagtekens bij zetten?
Waarom zeggen de producenten niet: Prachtig, dit is een veilig vaccin, daar nemen we onze verantwoordelijkheid voor. We brengen het op de vrije markt en alles is duidelijk en transparant. In plaats van ons, de kopers, met de verantwoordelijkheid op te schepen.
Wij hebben niet de beschikking over de klinische testresultaten, geen details, geen informatie over de bijwerkingen. De vaccins zijn nu in hun vierde testperiode. Hele korte testen. Maar nog geen informatie. Bovendien zijn de testen beperkt. Een vaccin was getest op 160 gezonde vrijwilligers tussen de 20 en 60 jaar. Een ander vaccin was getest op 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 60 jaar. Dat is voor mij niet goed genoeg.
Heeft iemand waar dan ook een pandemie aangekondigd in verband met de jaarlijks terugkerende griep? En die is gevaarlijker dan de Mexicaanse. Met doden en ernstige complicaties. Werd er ooit over een pandemie gesproken?
Aan iedereen die er bij mij op aandringt om die vaccins te kopen de vraag: Waarom stonden jullie twee jaar geleden niet op de barricades? En in 2003? In 2003 hadden 1,2 miljoen Polen de "gewone" griep. Heeft iemand toen tegen mij geroepen: Laten wij vaccins voor iedereen kopen? Ik kan het mij niet herinneren"
.

Eva klinkt heel wat gezonder op ons trommelvlies dan Herr Klink. En dan mag Polen anders in elkaar zitten dan Nederland, het hoort toch ook tot het Vierde Rijk van Van Rompuy. Trouwens, de helft van ons ziekenhuispersoneel heeft voor die prikken bedankt. Om dezelfde redenen als Eva aanvoert. Wat ons betreft hebben ze gelijk. Steek die vaccins maar in je reet Ap.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017