Doe-vakantie in Gorleben

Hits: 309

dinsdag 29 november-2011
"MO 18:06: Laase: Die angemeldete Mahnwache wird mit Pferden und Wasserwerfern geräumt" meldt de "ticker" van de antiatoom-activisten in het Wendland. Kenners weten dan dat het allerlaatste stukje van het traject van het atoomafval aan de beurt is. Laase ligt op zo'n 5 kilometer van de opslagplaats Gorleben en de hele omgeving verzet zich met hand en tand. Reden voor ons om ons daar weer bij te voegen voor onze jaarlijkse doe-vakantie. Sommigen snappen niet dat je je vrijwillig in een fuik met 20.000 woeste ME-ers zou kunnen begeven, maar wie het eenmaal gedaan heeft, krijgt er voorgoed een tik van mee.
Nergens ter wereld vind je zo'n mengeling van milieuactivisten, lokale bevolking, hippies en autonomen als tijdens de castorprotesten in het Wendland. Ook dit jaar waren de protesten en acties even talrijk als fantasievol en massaal. De trein deed er meer dan vijf dagen over, langer dan ooit tevoren.
Los van alles is vooral de (infra)structuur aan verzet die ontwikkeld is voor de atoomprotesten verbluffend. Gesmeerd lopende kampen, overal informatiepunten en pendeldiensten, gaarkeukens en arrestantenhulpen die op onnavolgbare manieren functioneren. Massale directe actie in de praktijk, te midden van een bevolking die die verwelkomt en er aan meedoet, wat wil je nog meer.
Je zou het haast jammer vinden dat de transporten voorlopig afgelopen zijn. De 'tussenopslagplaats ' zit vol. Maar de strijd gaat er nu om te voorkomen dat er een definitieve opslag in de zoutkoepels onder de grond aangelegd wordt. Want dan zitten ze er daar letterlijk voor eeuwig mee, kan er nog veel meer bij en komen ze er nooit meer vanaf. Vandaar het vervolg op de transport-campagne, met de boodschap dat nu 365 dagen per jaar verzet mogelijk is (zie www.gorleben365.de).
En dan maar hopen dat er iets van afstraalt richting Nederland, waar ze als enige op de wereld zo'n beetje, een nieuwe centrale overwegen. Naar verluidt was er deze keer een groep Zeeuwen heengegaan om te zien hoe het moet. (Kees Stad op www.konfrontatie.nl)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 309

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch