Skip to main content

Verrek, alweer die Toeareg

zondag 29 december-2013
Je kon erop wachten. Na Mali is het nu ook zwaar hommeles bij de buren in Niger. Tienduizenden zijn er de straat op gegaan, omdat ze zo langzamerhand de balen hebben van hun armoedige bestaan en jaloers zijn op de dikke kont van Caroline Tensen. Heeft Niger dan geen inkomsten? Jawel, er schijnt wat toerisme de kop op te steken en het land is de belangrijkste producent van uranium. Maar ergens onderweg blijft de poen die deze publiekstrekkers genereren steken en profiteert naar buitenlands voorbeeld alleen het bovenlaagje van de Nigerse samenleving. Zoiets wat Mark en Jeroen voor ons in petto hebben, maar dan anders.
Dat is overigens niet het enige probleem waarmee Niger worstelt. De beide inkomstenbronnen bevinden zich namelijk in het noorden en net als in Mali hobbelen daar de Toeareg rond. En we weten inmiddels, dat die zich her en der in Afrika laten gebruiken als lentebodes. Dus nog even en we krijgen via allerlei nieuwsvodden te horen, dat die Toeareg heulen met Al Schijthuis en voor je het weet krijgen ze Franse koloniale troepen en Bilderbert Koenders over de vloer. Vervolgens worden net als momenteel in Zuid-Soedan alle ontwikkelingsprojecten van die kutchinezen van de menukaart afgevoerd en krijgen de arme negers weer een krijtje met een bord om het woord democratie te leren spellen. Schieten ze er verder nog wat mee op? Nee, geen moer, maar als u voor het ouwe jaar nog effe gauw meedoet aan de Postcodeloterij dan kan Marco Borsato misschien nog voor de lente uitbreekt meehelpen bij het bouwen van een hutje of het uitdelen van wat strooigoed dat zwartepieten hebben achtergelaten in Nederland bij hun vlucht voor de slavernijdiscussie.
Willen de volgende 300 rausdausers zich alvast in gevechtstenu hijsen? Kunnen ze straks naar Niger. Leve de man van de VOC van je hieperdepiep hoeree

Klik hier om uw reactie toe te voegen