Skip to main content

Krom recht (004)

14 december 2015

Schreven we gisteren in aflevering 3: “Maar Willy mag dan hooguit nog een paar milligram genen over hebben van onze voormalige rebellenleider die de koning van Hispanje indertijd op zijn bek liet gaan ... ”. Werden wij voor op de klavieren getikt. Door dr. Hans Vogel. Die schreef het volgende:

Mooi stuk over die Bolle met zijn importbruidje. Ik geloof allen dat jullie nog te genereus waren inzake zijn genetisch materiaal. De lijn van Willem van Oranje is in 1702 uitgestorven toen Willem III van zijn paard viel. Daarna kwamen de “Friese” Nassaus en bij Willem IV eindigde ook die lijn:
Willem IV had een seksueel gebrek en prinses Anna had een minnaar en dat was Douwe Sirtema van Grovestins, de waarschijnlijke vader van Willem V. Ik heb daar indertijd in 2007 nog een boek over gepubliceerd: “Een Oorlogsman van dezen tijd en een beminnaar der Sexe”, de autobiografie van Casimir graaf van Schlippenbach (1682 – 1755) (1). Er gebeurden allemaal rare dingen met archiefmateriaal uit die periode: bleek plotseling verdwenen dan wel verhuisd naar het Koninklijk Huisarchief en daar ook plotseling onvindbaar (correspondentie van prinses Anna). Schlippenbach, intimus van de Friese Nassaus, had speelschulden en is in 1755 waarschijnlijk gezelfmoord. Staat allemaal uitgebreid in ons boek met verwijzing naar archiefstukken. Maar in het interview dat wij gaven aan het inhuisblaadje van het “Nationaal Archief” (een spread) mocht dat niet vermeld worden. Ruim een jaar later was de nieuwe archivaris eventueel bereid om ons tekst en uitleg te geven. Daar hebben we toen geen gebruik van gemaakt. Ons was het allemaal wel duidelijk. Maar het werpt een bepaalde lucht op die hele familie van Oranje. En die geur blijft hangen
”.

Er is dus blijkbaar in de afgelopen eeuwen heel wat meer stiekempjes afgekrikt om het het huis van Oranje in stand te houden dan wij al vermoedden. Het zijn net gewone mensen. Stay tuned.

(1) Het bewuste boek is in september 2007 uitgegeven door Uitgeverij Augustus te Amsterdam. Mede-auteur was Marjan Smits. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 december 2015