Kraken gaat gewoon door!

11 februari 2016
Hits: 377

Gisterenochtend hebben krakers drie panden aan de Harstenhoekweg in Scheveningen na jarenlange leegstand en verkrotting in gebruik genomen. Vandaag opent het Autonoom Centrum in deze panden weer haar deuren. Het Autonoom Centrum (AC) moest eerder deze maand na bijna 6 jaar vertrekken uit haar gekraakte plek aan de Willem van Outhoornstraat.
De panden aan de Harstenhoekweg zijn gebouwd in 1917 en zijn een beschermd stadsgezicht. De panden zijn eigendom van Bewi vastgoed, een vastgoedspeculant die de panden de afgelopen 10 jaar heeft laten verkrotten in de hoop ze zo snel mogelijk te kunnen slopen.
In 2012 waren er plannen om de panden te slopen en er yuppenappartementen neer te zetten. Dit plan is inmiddels weer van tafel. Concrete plannen zijn er op dit moment niet, en door de leegstand verpauperen de panden steeds verder. “We vinden het ontoelaatbaar dat vastgoedspeculanten gezichtsbepalende gebouwen kunnen laten verkrotten om uiteindelijk winst op te kunnen strijken. Huizen zijn er om in te wonen en om te gebruiken. Dat gaan we dan ook volop doen, net zoals voorheen in de Willem van Outhoornstraat”.
Scheveningen is al jaren het slachtoffer van een steeds verder gaande veryupping. Zowel de Scheveningen Haven maar ook Scheveningen Bad en Dorp veranderen steeds meer in een plek waar alleen de rijke elite zich nog thuis voelt. Mooie oude panden die bepalend zijn voor het karakter en de leefbaarheid van Scheveningen moeten wijken voor yuppenpojecten. We vinden dat deze veryupping moet stoppen. Scheveningers zitten niet te wachten op dure huizen waar ze niet kunnen wonen, of nog meer restaurants waar ze niet kunnen eten.
Het AC was eerder 5 jaar lang gevestigd aan de Willem van Outhoornstraat maar moest na een rechtszaak het pand verlaten. Het AC bood daar ruim 5 jaar plek aan een veganistische volkskeuken, de alternatieve boekenwinkel Opstand, het KraakSpreekUur, film- en informatieavonden, optredens van bands en ook studenten van het nabijgelegen conservatorium vonden er een plek om zonder winstoogmerk optredens te organiseren. Al deze activiteiten werden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid, en zullen nu op diezelfde basis voortgang vinden.
Tegen speculatie en verkrotting – kraken gaat door! Zie hier voor meer informatie...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 februari 2016
Aantal keren bekeken: 377

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch