Skip to main content

Koekwaus

11 december 2015

Ons lokale suffertje -dat sinds enige tijd onderdeel is van het AD concern- en qua uiterlijk en inhoud ook steeds meer op het AD lijkt, dat wil zeggen veel infotainment en weinig journalistiek, had afgelopen zaterdag een artikel over Syrië.
En jawel, aan het woord kwam Marcel Kurpershoek, die tot januari 2015 de belangen verdedigde van de oppositie tegen het regime van Assad. Uiteraard was Marcel wel zo slim om ISIS en Al Qaida niet te noemen. Maar gewoon kon riedelen "Assad moet weg, grootste slachter sinds wereldoorlog 2, Poetin, Poetin" enz. enz.
Zoals gebruikelijk in de hedendaagse journalistiek geen kritische vraag en dus kan Marcel gewoon leeglopen, over de gematigde oppositie in Syrië enz. enz. Tja, de gebruikelijke journalistiek anno 2015. 
Effe tegengas, één van de grootste slachters sinds WO2 is Kissinger (Vietnam, Cambodja), nauw gevolgd door Madeline Albright (500.000 doden door embargo op Irak, een prijs die we wel wilden betalen, aldus de voorvechtster van de westerse vrijheid), en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar dat was ter zijde. 
Laten we even kijken naar die zo vaak genoemde “gematigde oppositie”. Aardig is dat de New York Times op 2 oktober jongstleden schreef dat Ahrar al Sham en het Veroveringsleger, waartoe ook Al Nusra behoort nauw verbonden zijn met Al Qaida. Deze organisaties en anderen ontvangen wapenhulp van de CIA.
De Defense Intelligence Agency publiceerde in 2012 een document dat onderandere stelde dat het Westen, Turkije en de Golfstaten een Islamitisch Kalifaat in het Oosten van Syrië mogelijk maakten. De voormalig directeur van de DIA, Michael Flynn, ging een stapje verder en zei dat het een bewust besluit van de VS regering was om de opstand in Syrië te steunen, terwijl deze bestond uit een combinatie van Al Qaida, de Moslim broederschap en salafisten (ISIL).
Generaal Lloyd J Austin III, opperbevelhebber VS in het Midden Oosten verklaarde voor het Amerikaanse Conges dat slechts een handjevol Syriërs getraind waren om ISIL te bevechten. Dat was niet de prioriteit. Maar het kostte wel 500 miljoen Amerikaanse dollars. 
In 2007 publiceerde de New Yorker een artikel van Seymour Hersh, waarin een anonieme CIA medewerker vertelde dat de Moslim Broederschap in Syrië gesteund wordt (2007!) door de Saoedische en de Amerikaanse regeringen.
En Joe Biden, nooit verlegen om zijn mond voorbij te spreken stelde op 2 oktober bij een toespraak in Harvard: "onze bondgenoten de Saoedies en de Golfstaten zijn zo gebrand op het wegjagen van Assad, honderden miljoenen dollars in financiële steun en tienduizenden tonnen wapens zijn aan iedereen geleverd die Assad wilde bevechten, dat waren Al Nusra en Al Qaida en de extremistische jihadies uit andere delen van de wereld.
Meneer Kurpershoek vergeet even te noemen dat Syrië de enige nog bestaande seculiere staat in het Midden Oosten is, internationaal erkend en dat elke regering de steun van andere landen kan inroepen tegen opstanden in eigen land. Erkend internationaal recht.
Overigens, ook even vergeten dat die zo geroemde Arabische lente in Egypte leidde tot demokratische verkiezingen, waarna die regering ten val werd gebracht door militairen. Want ja, eh Moslim broederschap. Nog iemand over gehoord recentelijk?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 december 2015